Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan afkalker jeg min kaffemaskine?


Afkalkning af kaffemaskine skal foretages ofte. Når man afkalker sin kaffemaskine forlænges levetiden og kaffen smager bedre, når kaffemaskine er uden kalk.

Det er vigtigt at afkalke sin kaffemaskine ofte. Det forlænger levetiden på kaffemaskinen, gør at kaffemaskinen forbruger mindre strøm og simpelthen at kaffen bliver brygget hurtigere og smager bedre.

 

Bor du i et område med meget kalk i vandet kan det være nødvendigt at gøre hver uge, ellers er hver 14. dag tilstrækkeligt. Du bør under alle omstændigheder afkalke din kaffemaskine mindst en gang hver tredje måned.

 

Afkalkning af kaffemaskinen

Det anbefales at bruge citronsyre-holdige afkalkningsmidler til kaffemaskiner.

 

Nogle almindelige kaffemaskiner, som f.eks. Moccamaster, kan også tåle en blanding af 50% vand/50% eddikesyre (32%). Det skal dog bemærkes at nogle kaffemaskiner indeholder dele som kan blive beskadiget af mineralske syrer eller eddikesyre (dette gælder eksempelvis Philips Senseo).

 

Citronsyre-pulver kan købes i supermarkedet i poser.

 

Procedure til at afkalke kaffemaskine 

 

1. Lav en citronsyreblanding til kaffemaskine afkalkning

Der går cirka 50 gram citronsyre til 1 liter vand. Det kan blandes i en skål eller en kande. Rør rundt i blandingen indtil pulveret er fuldstændigt opløst. 

 

Vær opmærksom på aldrig at gøre citronsyreblandingen for stærk.

 

2. Hæld afkalkningsmidlet i kaffemaskinen

Der skal være citronsyre-blanding nok til at fylde vandbeholderen i din kaffemaskine helt op til maximum-grænsen.

 

1 liter citronsyreblanding vil være tilstrækkeligt til de fleste kaffemaskiner.

 

Hvis din kaffemaskines vandbeholder indeholder mindre end 1 liter anbefales det at foretage rensningen af to omgange, for at få afkalket maskinen ordentligt.

 

3. Lad en del af afkalkningsmidlet løbe ind i kaffemaskinen

Hvis du har en avanceret kaffemaskine, har den muligvis et afkalkningsprogram. Du bør konsultere din kaffemaskines manual i dette tilfælde.

 

Tænd for kaffemaskinen, så citronsyreblandingen løber ind i bryggesystemet. Sørg for at have en kedel stående til opsamling af vand.

 

Lad afkalker-blandingen løbe gennem maskinen.

 

Hvis din kaffemaskine er meget tilkalket kan man slukke for maskinen når den første deciliter afkalkningsmiddel er løbet igennem. Lad kaffemaskinen stå i ½ time, og tænd så for maskinen igen og lad resten af opløsningen løbe gennem kaffemaskinen.

 

4. Skyl efter med rent vand

Fyld din kaffemaskine op med rent vand og lad det løbe gennem maskinen. Gør dette to gange for at fjerne alle rester af afkalkningsmiddel i din kaffemaskine.

 

5. Nyd en god kop kaffe

Bryg en god kop kaffe på din rengjorte ny-afkalkede kaffemaskine.

 

 

NB: Om afkalkning af kaffemaskine

Når du har behov for afkalkning af kaffemaskine, bør du altid konsultere din kaffemaskines brugsanvisning. Der kan være særlige forhold der gør sig gældende netop for din kaffemaskine. Denne guide vil dog være tilstrækkelig til langt de fleste almindelige kaffemaskiner. 

kaffemaskine, afkalkning - Hvordan.dk -