Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan bytter man julegaver? Regler, returret mm.


Byt en julegave. Hvad har man ret til, og hvilke gaver kan man bytte?

Vi kender det allesammen. Den julegave vi har fået skal byttes. Julegaven er nemlig ikke lige den farve eller størrelse vi har ønsket os. Eller vi har simpelthen fået en julegave vi ikke har ønsket os. Julegaven skal simpelthen byttes. Så har vi returret og tager butikken den tilbage?

 

Julegaver som er købt i en butik

Hvis en julegave er købt ved personligt fremmøde i en butik er den købt efter den almindelige købelov. Det betyder at julegaven kun kan byttes, hvis butikken har givet tilsagn om at bytte julegaver eller har en almindelig politik om at bytte varer. Varen er, som man siger, købt som beset og man her derfor ikke umiddelbart returret og ret til at bytte en julegave i en butik.

 

De fleste butikker tager dog imod julegaver, som ikke lige falder i modtagerens smag.

 

Pengene retur for julegave eller tilgodebevis for julegave

Eftersom man faktisk ikke har ret til få byttet en ting, som er købt og beset, så er det op til den enkelte butik om de vil bytte julegaven. Mange butikker vælger at give et tilgodebevis på byttede varer, sådan at man kan bytte varen til en anden vare i butikken. Butikker med særligt god service giver pengene tilbage.

 

Julegaver købt online på nettet - kan de byttes? 

Købeloven giver ret til ombytning af varer som er købt på nettet eller per postordre i en periode på 14 dage. Det kaldes fortrydelsesretten. Det betyder at hvis din julegave er købt på nettet, så kan den byttes i 2 uger efter købet og man kan kræve pengene tilbage. Man skal dog selv betale portoen for tilbagesendelse til den webshop som julegaven er købt hos.

 

Webshops skal betale pengene tilbage og kan ikke nøjes med at udstede et tilgodebevis på en byttet julegave.

 

Skal jeg bruge bon når jeg bytter julegaven 

Det er altid en god idé at have bonen med, når man bytter en julegave. De fleste butikker som ombytter julegaver kræver at man har en bon. Kun meget få butikker bytter uden bevis for varens salgspris. Husk på at selvom der er klistermærke over prisen og man har en bon på købet, så er det stadig butikken selv der bestemmer om de vil bytte varen. Medmindre den er købt i en webshop selvfølgelig.

 

Du har med andre ord ikke ret til få byttet en julegave, også selvom du har bonen. Dog bytter mange butikker julegaver mod fremvisning af en bon.

 

julegave, bytte, butik - Hvordan.dk -