Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan får man en tatovering?


Tatoveringer vil man helst have hos en de bedste tatovører. Det kan godt betale sig at undersøge markedet før man vælger, hvor man vil have sin tattovering.

Hvordan får man en tatovering?

En tatovering kan tage kun et par timer til at erhverve, men tænk over det, og undersøg det lidt først. Hvis du tager skridt for at beskytte dig mod mulige risici, vil hvad der virker som en cool idé nu, være mindre tilbøjelig til at udvikle sig til en fejltagelse. 

 

Hvordan laves tatoveringer?

En tatovering er et permanent mærke eller design på din hud lavet af farvede pigmenter, der med en nål sættes ind i hudens øverste lag. Under proceduren vil en nål, der er forbundet til en lille maskine med rør der indeholder farvestof gennemtrænge huden flere gange på en måde der ligner en symaskine. For hvert stik indsætter nålen små blækdråber. Denne proces, som kan vare op til flere timer for en stor tatovering, forårsager en lille smule blødning og potentielt betydelige smerter.

 

Risiko ved tatoveringer

Populariteten af tatoveringer taget i betragtning, er komplikationer er relativt sjældne. Men fordi en tatovering er brud gennem din hud, kroppen vigtigste beskyttende barriere, er hud infektioner og andre hudreaktioner mulig. Tattoo trykfarver er klassificeret som kosmetik, så de er sjældent reguleret eller godkendt. Særlige risici for tatoveringer omfatte:

 

 • Blodbårne sygdomme. Hvis udstyret bruges til at lave din tatovering er forurenet med blod fra en inficeret person, kan du blive smittet med en række alvorlige blodbårne sygdomme. Disse omfatter hepatitis C, hepatitis B, stivkrampe, tuberkulose og hiv - virus, der forårsager AIDS.
 • Hudlidelser. Kroppen kan danne bumser kaldet granulomas omkring tatoveringen, især hvis din tatovering indeholder rødt blæk. Tatoveringen kan også give hævede områder, og overdreven ardannelse (keloids), hvis du er udsat for dem.
 • Hud infektioner. Tatoveringer kan føre til lokale bakterieinfektioner. Typiske tegn og symptomer på en infektion omfatter rødme, varme, hævelse og et pus-lignende dræning. 
 • Allergiske reaktioner. Tattoo farvestoffer, især rødt farvestof, kan forårsage allergiske hudreaktioner, hvilket resulterer i et kløende udslæt på tatoveringen. Dette kan endda forekomme år efter, at du får en tatovering.

 

Kim

Hvordan plejer jeg min Tattoo?

Hvordan du skal passe dit nye kunstværk afhænger af typen og omfanget af det udførte arbejde. Din tatovør bør give dig detaljerede instruktioner om, hvordan pleje af tatovering, såsom rengøring af tatoveringen med sæbe og vand, fugtighedscreme, og ingen sol de første par uger.

 

Det kan tage flere dage for tatoveringer at hele. Man må ikke pille sårskorper, det øger risikoen for infektion, kan skade tatoveringen, og forårsage ardannelse.

 

Hvordan fjerner man en tatovering?

Det sker ikke så sjældent endda, at man fortryder at have fået en tatovering. Nogle tatoveringer falmer med tiden. Hvis tatovøren ligger farven for dybt i din hud, kan farvestoffet glide og forårsage en sløret tatovering. Du kan blive træt af tatoveringen.

 

Tatoveringer er beregnet for at være permanente, så deres fuldstændige fjernelse af tatoveringer er vanskelig. Der findes  flere teknikker, men uanset hvilken der anvendes, vil der sandsynligvis være ardannelse eller pigmentvariationer, hvor tatoveringen har siddet.

 

Teknikker til fjernelse af tatoveringer omfatter:

 

 • Laserkirurgi. Dette er den mest almindelige måde at reducere forekomsten af en tatovering. Stråler af laserlys passere gennem det øverste lag af huden, hvor lysets energi bliver absorberet af tatoveringens pigment. Denne proces skaber en meget lille inflammation og giver kroppen tid til at behandle mindre områder af det ændrede pigment. Det kan være nødvendigt med mange behandlinger for at fjerne en tatovering, og behandlingen kan ikke helt slette den.
 • Kirurgisk fjernelse. Man kan lave en hudtransplantation. Dette bruges sjældent, og giver ar.

 

Brug ikke gør-det-selv tatovering fjernelse cremer eller produkter, som sælges online. De er ikke godkendt og kan medføre hudreaktioner. Hvis du er interesseret i at få fjernet din tatovering, skal du tale med din læge.

 

Undgå komplikationer når du bliver tatoveret

Man kan mindske muligheden for komplikationer i forbindelse med tatovering, hvis man sørger for at tjekke om følgende er i orden:

 • Tjek om udstyret er rent. Udstyret skal være steriliseret, og der skal bruges rene nåle, farver og bakker etc.
 • Sørg for at din tatovør vasker hænder og bruger handsker, og desinficerer dig inden han går i gang.

 

 

Hvordan finder jeg en god tatovør?

Hvis du overvejer en tatovering, og forstår de risici der er, så er det bare afsted til tatovøven. Men hvis du ikke tidligere har prøvet det, så kan det være svært finde den gode tatovør.

 

Det er ikke ualmindeligt, at folk rejse det halve land rundt for at komme til "deres tatovør", og det med god grund. Det er jo permanent, og det er nu rarest hvis den holder hele livet uden at blive utydelig, og der ikke er for mange stavefejl. Derfor er de beste tatovører meget eftertragtede.

 

Man kan finde en god tatovør ved at tjekke på internettet. Hvis en tatovør har en stor fanskare, er de sandsynligvis gode. F.eks.:

 

 •  Søg efter din "lokale" tatovør på nettet. Du ved hvor den er og ellers slå op under T i telefonbogen. Søg eventuelt efter navnet på tatorøven på nettet.
 • Sociale medier. Facebook, forum, myspace etc.
 • Og den gammeldags metode: anbefalinger fra andre. Jo længere de har haft tatoveringen, jo bedre er anbefalingen. Forfatteren af denne artikel, John Mortensen, vil i den forbindelse gerne give en anbefaling til Kineone :)

Tatovering, tattoo, kineone, tatovør - Hvordan.dk -