Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan får man et billigt lån?


Efter liberaliseringen af lånemarkedet, er det mildest talt svært at orientere sig. Det er dog ikke umuligt at spare lidt penge, ved at søge efter bedre priser på lån.

 

Hvad skal man kigge efter når man søger et lån?

Når man kigger efter lån, ser man typisk på "ÅOP". Det er "Årlige omkostninger i procent", og skal vise det den reelle pris. Alle omkostninger, derunder gebyrer, afgifter og stiftelse, skal være medregnet.

 

Gebyrer er dog ikke fradragsberettigede, og derfor kan en god ÅOP stadig være knap så god. Jo højere rente man betaler, jo mere man kan trække fra i skat. Så jo tættere ÅOP ligger på renten lånet har, jo færre gebyrer, og jo mere kan man spare på skatten når man låner.

 

En anden og langt mere overskuelig faktor, er lånets "Samlede kreditomkostninger". Det skal oplyses i lånekontrakten, men det er en let sammenlignelig faktor når man "shopper" efter billigere lån.

Forhandling af banklånets rente

Har du noget at forhandle med? Har du dækning for dit lån, i form af værdier som bil eller hus? God løn? God jobsikkerhed?
Hvis du kan svare ja til ovenstående har du en chance for at få et lån til en relativt god rente.
Fortæl banken hvordan landet ligger, og hav styr på sagerne. Hav altid følgende klar:

  • Oversigt over nuværende konti
  • Lønsedler for de sidste 3 måneder.
  • Seneste årsopgørelse og forskudsopgørelse fra skat.
  • Budget

 

Typer af banker

Der findes meget firkantet set 2 slags banker. De traditionelle banker, og så rene udlånsbanker. De traditionelle har det bedste ry, hvor udlånsbankerne har været præget af brodne kar. Skyhøje SMS-lån, udeladelse af gebyrer i priser, for at nævne et par. De kan desuden meget sjældent give den annoncerede rente, og ender ofte på de traditionelle bankers prisniveau.

 

Rentestigninger

Alle banker hæver renten på udlån i øjeblikket. Men nogle mere end andre. Man kan med fordel undersøge de traditionelle bankers rente-historie, før man skifter. Det kræver dog lidt arbejde.

 

Andre lån

Skal man i stedet låne til bolig, eller har boliggæld, kan man læse guiden om hvordan bankerne beregner på boliglån hvor en af de afgørende parametre er rådighedsbeløbet.

Lav rente, billigt lån, åop, samlede kreditomkostninger - Allan Frederiksen -