Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan finder jeg den bedste computer?


Ny PC/Computer. Billig computer eller dyr computer. Den bedste computer til prisen.

Der er mange ting at tage højde for, når man vil købe ny PC.

 

Når man vil have den bedste computer, skal man først og fremmest finde ud af sine egne behov. Hvad skal man bruge den nye computer til? 

  1. Internet, Email og tekstbehandling
  2. Internet, tekstbehandling, Foto- og Billedbehandling
  3. TV, multimedie og spil
  4. Professionelle opgave, som lyd eller videoredigering

1. Surf, Email og tekstbehandling - kontor-PC

Hvis man primært har brug for en billig computer til at gå på nettet, skrive emails og tekster, så er kravene til computerens ydeevne ikke de største. Alle gængse nye computere man kan finde i forretningerne i dag, vil kunne imødegå disse krav. Ofte kategoriserer forhandlere på nettet computere, som kan klare de mest almindelige opgaver som Kontor-PC, entry-level eller lignende.

 

Hvis behovene primært er websurf og email, så kan det måske også betale sig at kigge på en mindre og strømbesparende PC. De mindre computere fylder naturligvis mindre, men de er som regel også mere støjsvage og mindre strømforbrugende. Det kan godt betale sig at kigge i segmentet mini-PC eller mikro-PC. Disse vil ofte være baseret på Intel Atom processorer, eller en tilsvarende processor fra producenten AMD.

 

Når man køber en kontor-PC er det vigtigste at se efter mængden af hukommelse (RAM). Der skal minimum være 1GB RAM til at køre Windows XP, og gerne 2GB RAM, hvis computeren leveres med Windows Vista eller Windows 7. En Apple Mac er også en mulighed, og her anbefales det også at have mindst 1GB RAM i maskinen.

 

2. Internet, fotografi og billedbehandling

Kontor-PC'en kan godt klare fotos og billedbehandling, men det er ikke sikkert den gør det særligt hurtigt eller stabilt. Et moderne digitalkamera tager billeder med mange megapixels. Det betyder også at billed-filerne fylder meget. Når man så begynder at redigere i dem får man pludselig brug for både lidt processorkraft, men i særdeleshed også for hukommelse.

 

En maskine til almindelig foto- og billedbehandling må gerne have

 

  • Intel Core eller AMD Processor, gerne med flere kerner
  • 3GB RAM og gerne mere

 

Alle computere på markedet har USB-indgange, så man kan tilslutte sit digital-kamera. En computer som opfylder disse krav vil pris-mæssigt ofte ligge i mellemklassen, og vil typisk blive betegnet som medium eller kontor & spil.

 

3. Video, multimedie og spil - Gamer PC

En computer som skal kunne vise HD-film (1080p) eller køre avancerede 3D-spil kræves der lidt mere af. Den skal have mere hukommelse (RAM) og den skal have et selvstændigt grafikkort, som er designet til at levere hurtig 3D-grafik.

 

En up-to-date gamer-maskine skal som minimum have:

 

  • Dual eller Quad-core processor af mærket AMD eller Intel
  • 3GB ram
  • Hurtigt 3D-grafikkort (med grafik-processorer fra Nvidia eller ATI)
  • Hurtigt opdaterende TFT fladskærm

 

En gaming-computer vil typisk også være god til at vise film. De fleste computere af denne type kommer også med et fornuftigt surround sound-lydkort.

 

Typisk kaldes denne type PC for Gamer PC, hos de fleste forhandlere. De højere hardwarekrav gør også, at de ikke ligger i den helt billige ende. Hvis du finder en Gamer PC som ligger i den helt billige ende, så er det sandsynligvis ikke helt den din teenage-søn eller barnebarn ønsker sig allermest.

 

4. Computeren til den professionelle / entusiasten - lyd-redigering, grafisk design, videoredigering

Hvis man skal købe en færdig computer til professionelle formål kan det godt betale sig at henvende sig til en specialistforretning. Der er forretninger, som har dybere kendskab til behovene. En computer til musik og lyd kræver en vis portion kraft, et dedikeret lydkort af høj kvalitet og skal kunne imødekomme brugerens behov. Grafiske designere kan ofte klare sig med mere gængse løsninger, men der skal også skeles til hardware af høj kvalitet og god ydeevne. Videoredigering kan være meget krævende, og vil ofte også have gavn af specialhardware.

 

Særligt indenfor professionel eller entusiastklassen vil man også se efter en god skærm, med en særligt god og korrekt farvegengivelse.

 

Hvad er bedst? Skal jeg vælge en stationær PC eller en Laptop (bærbar computer)?

Kravene er nogenlunde de samme til en god stationær computer som til en bærbar pc (laptop), men den stationære vil ofte være mere kraftfuld ved samme pris. De mest kraftfulde bærbare computere at finde meget langt oppe af pris-stigen. Ofte vil en tilsvarende stationær PC kunne fås til under halvdelen af prisen, som en tilsvarende bærbar.

 

Den stationære PC er det klare valg, hvis man er ude efter en billig computer. Hvad angår styrke vil den stationære computer ofte også være den bedste computer. Man får stort set altid mest råkraft for pengene ved køb af en stationær computer, som vil være den bedste computer til prisen.

computer, pc, hardware - Hvordan.dk -