Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan fjerner man skvalderkål?


En af havens plager er skvalderkål. Her er et par tips og tricks til hvordan du kommer af med skvalderkål.

Skvalderkål er en af havens forbandelser. Den spreder sig med lynets hast, og er sværere at slå ihjel end mælkebøtter. Der er desværre ingen lette løsninger, men dog et par muligheder.

 

Manuelt arbejde i haven

Hvis du vil af med den og ikke have andet i bedet, eller ønsker planter som skvalderkålen normalt udkonkurrerer er den eneste løsning at udpine skvalderkålen. Det er meget simpelt, men også meget arbejde, da der skal luges ofte. Det vigtige er at få taget alle bladene fra skvalderkålen, så kan ikke får sol. At fjerne dens rødder er håbløst, da den spreder ekstremt mange rødder. Hvis man fjerner bladene, og derved dens evne til at optage sollys og lave fotosyntese, udpiner man den langsomt. Det tager op i mod 5 år at komme skvalderkålen til livs på denne metode.

 

Lad planter arbejde for dig når du vil af med skvalderål

En anden, og noget nemmere metode, er at plante nogle af de planter der klarer sig bedre end skvalderkålen. Igen handler det om at fjerne lyset fra planten, så det er vigtigt at de planter man bruger har store blade og lukker godt af for lyset under dem, og at de vokser højere og hurtigere end skvalderkålen.

 

En af de bedste planter til formålet er Stauder, da de vokser hurtigt og bliver højere end skvalderkålen. Det er vigtigt at vælge en af de typer Stauder, der vokser sig høje og brede. Andre planter, som f.eks. Hosta, der dog vokser langsomt i foråret. Når man benytter denne metode skal man stadig sørge for luge lidt, men igen, bare fjern bladene fra skvalderkålen. F.eks. med en le.

 

Spis skvalderkålen - glimrende til mad 

Når man nu alligevel har skvalderkålen, kan man jo lige så godt spise den. Der findes en række gode opskrifter med skvalderkål. Skvalderkål er faktisk en glimrende, velsmagende og mineralrig spiseplante. Bladene kan kommes i salater, man koge suppe på den og man kan glimrende bruge skvalderkål i grøntsagsretter. Selv blomsterne kan være det sidste krydderi til en god salat.

skvalderkål, planter, have - Hvordan.dk -