Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan gør jeg min fladskærm ren? Rengøring af fjernsyn og pc monitor


En beskidt fladskærm er bare ikke lykken. Særligt ikke hvis det er en computer-skærm, som man sidder forholdsvis tæt på. Har man en fladskærm, vil den uafvendeligt blive beskidt af støv og andet. Særligt hvis man har børn er fedtfingre og lignende næsten umulige at holde fra fladskærmen.

 

Fladskærme (også kendt som tft, lcd eller plasma-skærme) fungerer på den måde, at de belyses jævnt over hele skærmens overflade. Foran lyskilden er et lag af krystaller og transistorer som enten lader lyset strømme igennem eller lukker af for lyset. Ovenpå dette lag er et beskyttende lag plastik. Det er forskelligt hvilken overflade plastiklaget har, og hvor modstandsdygtigt det er overfor rensningsmidler. Derfor anbefales det at man undlader at bruge almindelige rengøringsmidler på sin fladskærm.

 

Det er utroligt vigtigt at man, når man gør sin fladskærm ren, undgår at beskadige laget af krystaller. Det giver de såkaldte døde pixels, som enten kan være konstant lysende eller helt sorte. Berøring med fingrene kan afgive statisk elektricitet, som i sig selv kan skabe skader på de fintfølende elektriske kredsløb. Derudover er krystaller og elektronik meget følsomme overfor almindeligt tryk. Derfor er knofedt det dårligste middel til rensning af fladskærme. Det betyder dog ikke, at man skal være bange for at gøre sin skærm ren.

 

Simpel rensning af fladskærme

  • Antistatisk bomuld- eller mikrofiberklud
  • Rent vand
  • Ingen rengøringsmidler
  • Let hånd

En basal rengøring af fladskærm

Hvis man kun skal rengøre skærmen for støv vil en god tør fintmasket mikrofiberklud være perfekt. Hvis man har en lidt mere beskidt fladskærm, så kan en helt simpel rengøring af skærmen foretages med en opvredet klud. Det man skal have er en ren bomuldsklud (gerne en godt brugt, men nyvasket og absolut helt ren klud) eller en mikrofiberklud. Kluden vrides op med rent vand, uden nogen former for rengøringsmiddel.

 

Det er vigtigt at kluden ikke drypper af vand, når man renser sin flatscreen. Særligt kanterne på skærmen er ømtålelige, fordi der her kan trænge vand eller fugt ind under rammen, og dermed ind i elektronikken. Vand og elektricitet har aldrig været et godt mix.

 

Brug en meget let hånd når du rengør fladskærmen. Hvis der er lidt mere genstridige pletter, så kør hellere skærmen over flere gange, når du gør den ren, fremfor at lægge kræfter i. Tør med let hånd fladskærmens overflade efter med en ren tør klud.

 

Avanceret rengøring af fladskærm

  • Konsultér først manualen
  • Antistatisk klud
  • Skumrens
  • Let hånd

Avanceret rensning af skærmen - rengøring af meget beskidt fladskærm

Hvis man er så uheldig at en almindelig let rengøring af fladskærmen ikke rækker, så findes der rensningsmidler på markedet som kan anvendes.

 

Du bør altid konsultere netop din skærms manual før du påfører et rensemiddel på din fladskærm. Det kan være du er heldig, at der netop er gode anvisninger for rengøring af din fladskærm, eller at den er påført en særlig stærk overfladebehandling, som kan tåle mere almindelige rengøringsmidler som f.eks. sprit (brillerens) eller lignende.

 

En almindelig anbefaling er at man bruger en særlig skumrens, som er udviklet netop til rensning af fladskærme.

 

En god skumrens er forholdsvis mild, og den hverken drypper eller klistrer fast til selve fladskærmen eller skærmens kanter. Man bør ikke sprøjte skumrens eller andre flydende midler direkte på skærmen, da man risikerer at det løber ind i skærmen. Sprøjt i stedet rengøringsmidlet / skumrens på en blød antistatisk klud eller, hvis skærmen er meget beskidt i hvert fald over midten af skærmen. Skumrens må heller ikke sprøjtes på fladskærmens kant. Skummet skal fordeles jævnt over hele skærmen. Start fra toppen, brug en let hånd og undgå et påføre skærmen tryk.

 

En god skumrens tørrer uden at efterlader rester, og giver et godt resultat, men husk at læse den brugsvejledning som kommer med produktet.

fladskærm, hardware - Hvordan.dk -