Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan låner man penge?


Tips når du skal ud at låne penge til forbrug, overlevelse eller køb af f.eks. hus eller bil. Lån billigt og til den laveste rente ved at stille sikkerhed for lånet.

Lån med sikkerhed

Skal du låne et større beløb, vil banker og andre seriøse långivere ofte kræve at der stilles sikkerhed eller kaution for lånet.

 

Køber man et hus eller en bil, så vil man ofte kunne stille huset eller bilen som sikkerhed for de penge man låner. Der er nogle grænser for hvor mange penge man kan låne med f.eks. et hus som sikkerhed for lånet. Derfor skal man så godt som altid have sparet penge op til en udbetaling på den ting eller den ejendom man låner penge til.

 

Det er også muligt at få andre til at stille kaution for lånet. Det er almindeligt hvor forældre f.eks. stiller sikkerhed for deres børns lån til en større investering i hus, bil eller ombygninger i hjemmet.

 

Lån penge uden sikkerhed

Mindre pengelån kan opnås uden at man stiller sikkerhed. Dog hæfter man stadig personligt for gælden.

 

Det er typisk forbrugslån på op til omkring 25.000 man kan opnå uden sikkerhedsstillelse. De fleste långivere vil dog foretage en overfladisk kreditvurdering. Det kan derfor være svært at opnå et forbrugslån, hvis man f.eks. allerede er registreret som dårlig betaler hos RKI og vil låne penge.

 

Kreditværdighed - hvad betyder det?

Der er forskel på forskellige långiveres krav til din kreditværdighed, når du vil låne penge. De hurtige forbrugslån vil ofte kun tjekke om du er registreret som dårlig betaler, og foretager ikke nogen yderligere kreditvurdering før de tildeler lånet.

 

Banker derimod vil gennemgå din økonomi sammen med dig, tjekke dine seneste årsopgørelser, lønsedler og formueforhold før de tager stilling til om de finder det realistisk at låne penge ud til dig. Som regel er det nemmere at opnå et fordelagtigt lån i en bank, hvor du har været kunde i en årrække.

 

En god historik med banken betyder meget for din troværdighed og bankrådgiverens sikkerhed i forhold til at forvalte bankens penge, særligt når man skal låne penge til en fornuftig rentesats. Et nøgletal for vurdering af dine kreditmuligheder er en beregning af dit månedlige rådighedsbeløb, hvor mange du har til overs når de faste udgifter er betalt.

 

Renter når man låner penge

Man skal være meget opmærksom på renterne, når man låner penge.

 

Det vigtigste nøgletal er den årlige omkostningsprocent, forkortet ÅOP. Ofte vil der være stiftelsesgebyrer eller korte rentetilskrivningsperioder som giver en højere samlet rente end den rente der reklameres med. Den årlige omkostningsprocent skal fremgå når du tilbydes et lån, og den kan ofte være langt højere end den pålydende rente som promoveres.

 

Hvis ikke man læser det med småt, er det nemt at blive snydt. Særligt med de små private forbrugslån som hurtigt kan ryge op i at man betaler 200%-500% af det lånte beløb tilbage over en årrække. Man skal huske at det er dyrt at låne, og hvis ikke man låner til noget som giver pengene igen hurtigere end der tilskrives renter på lånet (f.eks. produktionsredskaber/arbejdsredskaber), så er det så godt som altid en underskudsforretning at låne penge.

 

Få den bedste rente på pengelånet ved at belåne friværdi i boligen

Den bedste rente får man som regel når man låner penge i en bolig, fordi man der kan stille med relativt stor sikkerhed for långiveren. Derfor ser man ofte at rådgivere anbefale, at man skiller sig af med klatgæld og finansiere afviklingen af dem med f.eks. et realkreditlån. Hvis man ønsker at lægge sine lån om kan det ofte betale sig at forhøre sig om mulighederne hos sin bankrådgiver.

lån, penge, bank, forbrugslån - Hvordan.dk -