Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan laver man en hjemmeside? Hvordan opretter jeg et website?


Gode råd når man vil oprette et website som skal være let at vedligeholde, og hjemmesiden skal have et godt design. Lav hjemmesiden selv, eller få professionelle til at lave et website for dig.

Hvordan laver jeg en hjemmeside?

Hvordan hjemmeside? Der findes flere måder, hvorpå man kan få sin egen hjemmeside. Det kan gøres meget let, eller mere udfordrende.

 

Den lette måde at lave en hjemmeside på - CMS

De fleste store hostingfirmaer tilbyder i dag "CMS". Det betyder "Content Management System", eller på dansk "Indholds Leverende System" eller "Indholdsstyringssystem". Et CMS er et færdigt system, der bruges til redigere og levere hjemmesiden. Fordelen ved at benytte dem er, at man ikke behøver en masse viden om programmering når man skal lægge indhold i sin hjemmeside. De er rent faktisk designet til blive brugt af folk, der ingen viden har om programmering. Det drejer sig derfor om at finde en webhost eller et webbureau, der kan tilbyde et godt CMS - som vi f.eks. har gjort med hvordan.dk. Vores CMS gør det nemt og hurtigt at vedligeholde hjemmesiden og optimere hjemmesiden til søgninger i Google.

 

Den svære måde at lave en hjemmeside på - programmér website i HTML

Her gælder det om at lære en masse om programmering. For at få de basale færdigheder på plads skal du starte med at lære HTML.

 

For at vise noget i en browser, som Internet Explorer, Firefox eller Chrome, benyttes HTML. HTML er et "Markup Language" som hjemmesider er kodet i, og er på mange måder et utroligt simpelt sprog. Det er nemt at få adgang til HTML'en bag en hjemmeside.

 

Hvordan man ser hjemmeside kildekode

Du kan se kildekoden (eller source code) for en hjemmeside ved at sige "vis kildekode" eller lignende når du har hjemmesiden vist i din browser. Det findes typisk i menupunktet "vis/view". I Firefox kan man trykke ctrl+U, så vises hjemmesidens html i et tekst-redigerings-værktjø. Når du har fået en basal forståelse af HTML, kan du fortsætte med CSS, som lader dig tilføje layout til HTML-koden.

 

Avancerede websites har brug for mere avanceret programmering

Mere avancerede websites med interaktive funktioner, som for eksempel formularer, kalder på egentlig programmering. Javascript bruges til at manipulere indholdet i browseren, og på serversiden er det almindeligt at bruge PHP, ASP, Java/JSP, Ruby eller Python. PHP er særligt udbredt fordi det virker på langt de fleste lavbudget webhoteller, og derfor er let at få hostet. Der er dog mange andre sprog, som kan løse opgaverne lige så godt eller bedre, så det er kun hjemmesidens behov der er argument for valg af bagvedliggende teknologi. Mange web 2.0-applikationer bygges i såkaldte webframeworks. Det er ofte nyere systemer, som f.eks. Ruby on Rails som Twitter er bygget med. Disse systemer koster ofte lidt mere at hoste end gamle php-teknologier, men til gengæld er langt mere fleksible, fremtidssikrede og webvenlige end de ældre scriptsprog.

 

Webframeworks, hvor man kan programmere med Ruby, Python eller Java tiltrækker i øvrigt dygtigere programmører, som normalt ikke gider spilde tiden med de mere rudimentære gamle scriptsprog.

 

Hvordan får jeg hjemmesiden op på serveren? 

Hvis du har bygget et simpelt website selv, så skal du lægge din HTML-kode på en server, der er koblet til internettet for at andre kan få adgang til din hjemmeside. Der findes en række billige webhosts til hjemmesider derude, og nogle hjemmeside-hosting-løsninger som er noget dyrere. Her gælder det som regel, at man får den service man betaler for. Hos de billigste webhosts deler hjemmesiden server med mange tusinde andre brugere, og det er altså begrænset hvor mange besøgende ens hjemmeside kan trække. Det er til gengæld fint til de mange mindre hjemmesider, der er derude. For at få din hjemmesides HTML-kode op på udbyderens webserver skal du bruge et FTP-program. Der findes mange gode. Søg på google efter FTP, og du vil blive en del klogere på både gratis og betalings-FTP-programmer.

 

Når man har sin hjemmeside i et CMS, som man har købt ude i byen behøver man som regel ikke at bekymre sig om at lægge hjemmesiden på nettet. CMS'et bor nemlig som regel allerede på en server, som er sluttet til nettet. Det sørger udbyderen for. Hosting af CMS-baserede hjemmesider er som regel noget dyrere, men her får man så ofte også backup og professionel service med i købet. Der er med andre ord løsninger til ethvert behov.

web, website, webdesign, hjemmeside, internet - Hvordan.dk -