Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan løsner og strammer man en møtrik


Hvordan løsner og strammer man en rusten møtrik

Hvordan løsner og strammer man en møtrik på en cykel

Hvis man selv begiver sig ud i servicering og reparation af sin cykel, er her et par tips til håndtering af møtrikker. Ved brug af det rigtige værktøj, holder møtrikkerne længe, og man oplever ikke problemer med rust.

 

Værktøjet

De fleste tyer nok til svensknøglen, eller mere korrekt skiftenøglen, når en møtrik skal løsnes. Det fungerer også fint, men er hård ved møtrikken. Hvis du kigger i “munden” af svensknøglen, vil du se nogle riller der er med til at holde fast. De er samtidigt hårde ved møtrikken og ødelægger en eventuel galvaniseret overflade. Og så opstår rust. Det er derfor bedre at bruge en “fastnøgle”, der fås i alle størrelser.

 

Løs og stram

Som med næsten alt andet, er reglen ligetil. Drejer man med uret strammer man, og mod uret løsner man. Ved brug af svensknøgle, er det vigtigt at justere præcist. Ellers opstår der rust.

 

Løsne ruste møtrikker

Ind i mellem render man ind i møtrikker der er rustet fast. De sidder ofte så godt fast, at de er umulige at løsne uden at skade enten møtrikken eller værktøjet. Det er flere metoder for at få dem løs, her i den lettest udførlige orden.

 

Rustfjerner. De har det hos cykelsmeden eller større byggekæder. Giv det hele en omgang, og vent så er par timer. Giv det en tur mere, og vent 5 minutter, før du prøver at løsne den igen. Gentag efter behov og tålmodighed.

 

Opvarmning. Varm møtrikken med en gasbrænder. Har du ikke adgang til professionelt udstyr, kan en lille hånd-brænder til ukrudt bruges. Det gælder om kun at varme møtrikken op, da det er varmeforskellen der kan adskille det sammenrustede.

 

Møtrikknuser. De er ganske bekostelige, men man kan få en “knuser” til møtrikker. Den kræver at man kan komme til med den, og så laver den let skader.

 

Vinkelsliber. Er man behændig med en vinkelsliber, er dette den ultimative løsning. Det er ikke nødvendigt at skære helt ned til gevindet, den skal nok knække når du skruer den af bagefter.

Rust, cykel, møtrik - Allan Frederiksen -