Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan piller man næse?


Næsepilleriets oprindelse

Næsepilleri er noget vi alle har gjort i større eller mindre stil. At pille næse er en vane starter hos børn allerede når de er helt små, og fortsætter meget længe trods forældrenes fy fy og skamme skamme. Det er dog de fleste der stopper deres næsepilleri når de bliver voksne, men der findes dog også en stor procentdel der ikke kommer af med denne handling.

 

Oftest er næsepilleri ildeset fordi det er noget man i det mindste gør privat. Man trækker sig til side, helst ud på et toilet eller i et tomt rum.

 

Men der er også upopulært fordi der er nogle der vælger at stikke fingeren i munden lige efter den har været i næsen. Nogle gør dette fordi de synes det smager godt, og andre gør det for at rense fingeren.

 

Det er tit børn stikker deres finger i munden efter næsepilleri, det kaldes at spise bussemænd. Forældre lærer deres børn at lade være, men det kan for nogle tage mange år. Når børn ikke spiser deres bussemand, så tænker de tit ikke over hvad der skal ske med bussemanden når de er færdige med at pille næse. Nogle børn tørrer dem af i tøjet og andre sætter dem på væggen, i tæppet, på gelændere ol.

 

Hvordan man piller næse

Selve handlingen foregår primært sådan at du stikker fingeren op i næsen for at pille noget ud af den, og som regel er dette snot/ indtørret snot som danner disse små klæberige klumper, kaldet bussemænd/bussemand.

 

Der er mange slags næsepillere og du kender nok selv nogle typer som ikke nævnes her:

 

- Der er ”nussepilleren” der som regel har lange negle og derfor lige så stille skraber rundt i kanten af næseboret.

 

- Så er der ”tandpastametoden” det er den der tager tommelfingeren og pegefingeren og maser ned ad næseborene for at nærmest trykke det ud.

 

- Den naive næsepiller piller, men øjnene kigger rundt for at sikre at ingen ser det. Nogle gange holder de også hånden for næsen imens de piller så det ikke kan ses.

 

- Der findes også ”graveren” han graver sin finger så langt op at første led af fingeren næsten er skjult af næseboret.

 

- Den omvendte graver er nem at opdage, og gør egentlig heller ikke så meget for at skjule det, men her er det tommelfingeren det bliver brugt. Man vipper hovedet lidt til siden løfter albuen op i øjenhøjde og begynder at grave med tommelfingeren.

 

Det er dog muligt at lade være med at pille næse. Her er papiret et almindeligt alternativ til fingeren, og det er den metode de fleste foretrækker at andre og de selv benytter sig af.

 

Næsepilleriets udbredelse

Næsepilleri foregår alle steder i hele verden, det er set næsten alle steder, og børn har ingen grænser for hvor de gør det.

 

Voksne mennesker ses oftest gøre det i deres privatbiler i køerne på motorvejen. Fornemmelsen af at være uset gør at de tør grave lidt, men de bliver meget tit opdaget af andre bilister.

 

Også i elevatorer, busser, toge, og på arbejdspladser foran computerskærme, sker næsepilleri hyppigt.

 

næse, opdragelse, bussemand - MW -