Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan skifter man dæk på en cykel? Skift cykeldæk


Cykeldæk vælger nogen at skifte selv, mens andre går ned til cykelhandleren. Når man skal skifte dæk på cykel, skal man bruge et nyt dæk og et dækjern.

Dækskift på en cykel, kan man sagtens klare selv. Man kan også vælge at gå ned til en cykelhandler. Ofte er det ikke særligt dyrt at få skiftet et cykeldæk, hvis man køber cykel-dækket samtidigt. Man skal gøre op med sig selv, om man synes det er besværet værd at skifte dæk på cykel selv. Mange hygger sig også med at skifte cykeldæk og vedligeholde cyklen.

 

Værktøj til skift af dæk på cykel 

Når du skifter dæk på en cykel skal du bruge:

  • To eller tre dækjern
  • Cykelpumpe
  • Nyt cykeldæk
  • En cykel

 

Hvordan skifter jeg dæk på cyklen? Afmontering af det gamle cykeldæk

Først skal du tage hjulet af cyklen. Det gøres ved at løsne de to møtrikker på hver side af hjulet ved cyklens forgaffel eller baggaffel.

 

Du skal bruge et dækjern, når du skal skifte cykeldæk. Faktisk er det nemmest at bruge 2-3 dækjern til dækskift på cykel. Dækjern kan købes i supermarkedet eller hos cykelhandleren.

 

Når man skal have det gamle dæk af, skal man først tage al luften ud af dækket. Cykelhjulet skal være helt fladt. Herefter kan man stikke dækjernet ind under dækket. Det er vigtigt at slangen ikke kommer i klemme, da det er nemt at lave hul på slangen med dækjernet. Vær forsigtig og kræng dækket ud over kanten på fælgen.

 

Det første dækjern har en lille krog, som kan sættes fast på egerne det kan holde dækket på plads når det er krænget udover. Herefter kan du bruge dækjern nummer to til at krænge dækket ud over fælgen lidt længere henne. Når dækket er løsnet kan man stille og roligt køre dækjernet langs fælgen og løsne hele dækket.

 

Når cykeldækket er løsnet på den ene side af fælgen, er det som regel nemt også at afmontere dækket på den anden side og du er halvvejen igennem at have skiftet dæk på din cykel.

 

Montering af dæk på cykel 

Når man skal have det nye dæk på er fremgangsmåden så at sige den omvendte af hvad man gør når man tager cykeldækket af.

 

Først placerer man dækket hele vejen rundt om cykelhjulets fælg, sådan at dækkets sider går ned over fælgen.

 

Herefter tager man sit dækjern og krænger dæksiden ind i fælgen. Igen skal man passe på at cykelslangen ikke kommer i klemme mellem dækjern og dæk eller fælg. Den ene side af dækket kan man som regel godt presse ind i fælgen med fingrene.

 

Når man når til at skulle sætte dækket på plads på fælgens anden side er det nødvendigt at bruge dækjernet. Man krænger først en lille del af dækket ind i fælgen. Man holder så fast med hænderne på det sted, hvor man har fået dækket ind under fælgen. Så bruger man dækjernet til at lirke dækket på plads langs resten af hjulet. Det er vigtigt at man bliver ved med at holde dækket på plads det sted hvor man starter, ellers vil cykeldækket hoppe ud af fælgen igen.

 

Når dækket er på plads på fælgen har man skiftet dæk på sin cykel. Pump cyklen og tjek at slangen ikke er blevet beskadiget. Hvis alt er i orden kan cykelhjulet monteres på cyklen igen, og man er klar til at køre videre.

cykel, cykeldæk - Hvordan.dk -