Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan slipper man af med bananfluer?


Bananfluer er et hyppigt problem i k√łkkenet. Men hvordan kommer man af med bananfluer og skadedyrs-insekter i hjemmet?

Hvordan kommer man af med bananfluer?

Vi kender dem alle. De små irriterende fluer, der på en dag pludseligt er overalt i køkkenet.

 

Hvad er en bananflue?

En bananflue er en lille flue, der maksimalt bliver 3 - 4 mm lang. Den kaldes også vinflue, frugtflue eller eddikeflue. Som navnet antyder, lever den af frugt, forskellige vintyper og eddike. Bananfluer lever af, og lægger deres æg i, stødt frugt, tomme flasker, og syltede ting. Fluen lægger æg i frugten eller flaskerne. Bananfluer vil typisk leve hvor der er tømte flasker eller ikke helt frisk frugt.

 

Der findes omkring 600 arter af de små fluer, men kun et par af flue-arterne lever indenfor i hjemmet. En voksen hun-bananflue kan lægge op til 25 æg om dagen, og omkring 200 æg i sin levetid.

 

Hvordan slipper man af med bananfluer?

At slippe af med de voksne bananfluer er meget simpelt, da bananfluer elsker frugt. Tag en skål og bland lidt saftevand i. Det er vigtigt at det er sukkerholdig saftevand, og ikke light/sukkerfri. Sukkervand kan også benyttes, men saftevand er bedre, da der også er rester af frugt i.

 

Når skålen er klar, drypper man et par dråber opvaskemiddel i. Opvaskemidlet sørger for at bryde overfladespænningen, så når fluen lander for at spise ryger den igennem og drukner.

 

Bananfluernes æg er lidt mere vanskelige at slippe af med. En god køkkenhygiene er første skridt. Æggene kan være op til 4 - 5 mm, men også mindre. Det vil derfor i et køkken være næsten umuligt at finde dem. Det anbefales derfor at få alt affald ud af huset. Herunder tomme flasker. Skaf dig af med alt ikke helt frisk frugt. Specielt stødte frugter. Sørg for at der ikke er "ringe" på bordet. Bananfluer kan også, i mangel af bedre, bruge f.eks mælk til at lægge æg i.

 

Er bananfluer farlige?

Nej, det er bananfluer ikke. Og de kan faktisk spises uden sundhedsmæssige konsekvenser. Men mennesket er ikke egnet til at leve af insekter, og de fleste af os finder fluer meget uappetitlige. Da fluer for os mennesker er lig med forrådnelse, reagerer vores instinkter hurtigt på fluer.

 

Hvordan undgår man bananfluer i fremtiden?

God køkkenhygiene og adskildelse af affald fra resten af køkkenet hæmmer bananfluens levevilkår. Sæt eventuelt frugten i køleskabet, og sørg for at smide halvslatten frugt ud. Små ændringer i vaner med hygiejne, rengøring og oprydning hjælper hurtigt på at holde bestanden af bananfluer nede.

 

Det hjælper ikke! - Sørgemyg?

Hvis der bliver ved med at være små fluer, og de ikke lader til at avle i køkkenet, så kan det være "Sørgemyg". Sørgemyg ligner bananfluer, men yngler i planternes rodnet. De er lige så irriterende, men generer ikke omkring køkkenet, og føles derfor mindre uhygieniske. De er også lette at slippe af med, der benyttes en af 3 metoder:

 

  • Smid de inficerede planter ud.
  • Havecenrene har "rovmider" man kankomme i planten. De spiser larverne, og dør så af sult.
  • Drys frisk kaffe over jorden i planten. Al jorden skal være dækket. Det forhindrer dem i at formere sig.


Der findes også gift, men dette er unødvendigt.

 

frugt, bananfluer, insekter - Hvordan.dk -