Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan smitter influenza?


Influenza er en meget smitsom virussygdom. Det er meget forskelligt hvor syg man bliver af influenza, men den giver ofte feber, hovedpine og ømhed i kroppen.

 

Smitte med influenza - hvordan undgår man at blive smittet med influenza? 

Influenza er luftbåren. Det vil sige at influenza-virus findes i luften, men den smitter også ved kontakt. Influenza-virus smitter i hele boligen hos en syg person. Så det er altså ikke nok at vaske hænder for at undgå smitte, hvis man har besøgt en influenza-syg person. Dog minimerer det dog risikoen for at modtage smitte, hvis man vasker sine hænder grundigt og ofte.

 

Hvis man har influenza i hjemmet kan det minimere smitterisikoen at lufte rigtigt meget ud. 5-10 minutter hver anden time. Hyppig rengøring af dørhåndtag, bordplader og andre overflader kan også minimere risikoen for at blive smittet med influenza.

 

Hvor lang tid er inkubationstiden for influenza? 

Det er svært at undgå at blive smittet med influenza, hvis man bliver udsat for influenzavirus. Normalt går der en til tre dage fra man er udsat for smitte til man bliver syg af influenza.

 

Behandling af influenza 

Hvis man reagerer tidligt kan man få medicin som kan afkorte sygdomsperioden med cirka en dag. Influenza-medicin udskrives fra lægen. Antibiotika virker ikke mod influenza, da influenza er en virus. Man behandler også influenza ved at give febernedsættende medicin, hvis den syge har besvær med at sove eller har høj feber.

 

Når man har influenza bør man holde sig hjemme og ikke have for meget tøj på. Fordi influenza giver feber mister man også en del væske. Derfor skal man huske at drikke rigeligt vand når man har influenza.

 

Hvornår kan man gå på arbejde efter influenza? 

Så længe du har feber bærer du smitten. Du skal først gå på arbejde når feberen er helt væk. Der er ingen grund til at gå syg på arbejde, da du ganske sikkert blot vil opnå at få en dårlig arbejdsdag og at smitte dine kollegaer. 

sygdom, medicin, influenza - Hvordan.dk -