Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan taber man sig?


Vægttab. Hvordan taber man sig hurtigt? Slankekur eller motion og gode vaner. ...jeg vil tabe mig på lårene, på maven eller bare generelt.

Det er enkelt at smide nogle kilo og tabe vægt

Strategien når man skal tabe sig er såre simpel. Indtag færre kalorier end du forbrænder.

 

En gennemsnitlig kvinde skal bruge 1600 kcal om dagen for at fungere, og en mand godt 2500 kcal. Spis mindre end det.

 

Det er jo desværre bare ikke altid så enkelt rent faktisk at gøre. Desuden er det ikke bare et vægttab du søger, hvis det skal være permanent. Det er en kostændring.

 

Næsten alle med vægtproblemer har prøvet ”yoyo-effekten”, hvor de har tabt sig for så at tage på igen. Det handler om at du resten af dit liv enten sørger for at din krop kan håndtere flere kalorier, eller begrænser dit indtag. Der findes ingen smuthuller eller genveje, men det er heller ikke umuligt.

 

Forfatteren af denne artikel ville leve af burgere, chokolade og cola, hvis det ikke var fordi han har fundet ud af at...

At intet smager som slank føles.

 

Hvordan taber jeg mig?

Som nævnt i introduktionen handler vægttab om at indtage færre kalorier end man forbrænder. Når kroppen løber tør for energi (kcal, eller ”kalorier”) der kan findes i maven, begynder den at forbrænde fedtet på kroppen i stedet. Nu vil der nok være en helsefanatiker eller 2 der hiver sig i håret, men det er et simpelt faktum, og har intet at gøre med hvilke kalorier du indtager.

 

Sunde som usunde, kalorier er kalorier.

 

Der findes selvfølgelig fødevarer der hjælper med at øge kalorie-forbrændingen i kroppen, som der findes nogle der er med til at hæmme den, men overordnet set når man vil tabe sig: Færre kalorier ind, end du forbrænder.

 

Hvorfor er jeg sulten hele tiden?

Mavesækken er så sindrigt indrettet, at den udvider sig efter behov, det behov du har sat vel at mærke. Lidt som en ballon du kan puste op igen og igen, og hver gang bliver den lidt større. Du kan stille og roligt træne din mave til at slå en ”Spis 148 hotdogs på 3 minutter”-rekord. Jo mindre du spiser, jo mindre sulten er du efter en periode.

 

Hvordan holder jeg mig sund i et vægttab?

Og her kan helsefanatikeren nok være med igen. For en ting er at tabe sig, en anden er at holde sig sund, eller forsøge at blive det. For lad os erkende det, os buttede, små-fede, fede og virkeligt overvægtige, er ikke de sundeste mennesker i verden. Det er muligt både at være overvægtig og i god form, men det hører til sjældenhederne.

 

For at holde sig sund er det vigtigt at spise varieret. Vi mennesker er de mest komplicerede skabninger på denne planet, og vi kan ikke overleve ret længe på enkelte fødevarer. Dette blev tydeligt illustreret af ”skørbug” i den tidlige søfart. Søfolk døde simpelthen efter længere perioder på havet. Det viste sig at de manglede C-vitamin, der ikke fandtes i den tids langtidsholdbare fødevarer eller fisk, og derfor indførte man obligatorisk citronspisning på skibene. Pludseligt var skørbug helbredt. Vores immunforsvar bliver alvorligt svækket af manglen på D-vitamin. Dette er ikke så relevant her, da de meste optages fra sollys. Kun op imod 10% af vores d-vitamin kommer fra fødevarer. Det er også kun 2 eksempler på ting der kan ske, hvis du ikke holder dig sund.

 

Hvordan spiser jeg varieret, når jeg vil tabe vægt?

Din krop har brug for proteiner, kulhydrater, fiber, mineraler og vitaminer. Overordnet set, men bestemt ikke endegyldigt, kommer protein fra kød, kulhydrater fra grønsager, fiber fra groft brød og pasta, og vitaminer er i det meste. Men dette er langt fra sandheden. Kig på deklarationen på pakken.

 

Hvis du sørger for at spise sund morgenmad, groft brød med magert pålæg, eller havregryn, frokost med rugbrød uden fedtstof på, og et lille stykke kød med grønsager til, til aftensmaden, og så et stykke frugt ind i mellem måltiderne, er du godt på vej. Men du kan sagtens variere det som du lyster.

 

Hvordan taber jeg mig uden motion?

Der er kostmæssigt ikke den store forskel på en god permanent slankekur med og uden motion. Den største udfordring ved at tabe sig uden motion er, at man får et mindre kaloriebehov. Det gør det lidt sværere at opnå vægttab, og den tid du ikke bruger på motion, skal du også undlade at spise i. Det er dobbelt så svært.

 

Hvordan taber man sig hurtigt - med motion?

Hvis man motionerer er det rigtigt let at tabe sig. For når du forbrænder, kan du spise mere, og tiden bliver ikke brugt på fristelser. Det er dog muligt at vægttabet ikke ser lige så godt ud på papiret, for muskler vejer mere end fedt.

 

Det betyder, at hvis du træner hårdt, så opbygger du muskelmasse samtidigt med at fedtet forsvinder, men da musklerne vejer mere, vil det udligne fedtforbrændingen. Det er dog ikke negativt, tværtimod. Muskler er med til at forbrænde energi, og jo flere muskler man har, jo lettere taber man sig. Og det er sundt at træne, man oplever at have mere energi i hverdagen når man er i form.

 

Hvordan taber jeg mig på alternative metoder?

Der findes mange muligheder for at tabe sig. Lige fra suppekure til fedtindtag.

 

Suppekuren handler om at man kun spiser suppe, sjovt nok, og på den måde ikke indtager andet end vand, mineraler og vitaminer.

 

Atkinskuren er i den modsatte grøft, hvor det handler om at bombe kroppen så meget med fedt at den går i chok og smider der hele ud med afføringen.

 

Begge kure virker, hvis du kan holde dig til dem, men de er ikke sunde. Suppekuren giver dig blandt andet fibermangel, og du kan ikke indtage nok kulhydrater bare fra suppe. Atkinskuren er den direkte motorvej til hjerte/kar-sygdomme og højt kolesteroltal. Desuden kan du ikke blive ved med at bruge dem, og den dag du stopper reagerer kroppen endnu hårdere. Det bliver let at yoyo'e tilbage til den gamle vægt.

 

Hvor kan jeg finde hjælp til at tabe mig?

Der findes mange steder at søge hjælp til vægttab. Du kan starte med at besøge din læge, der vil bede dig spise sundt og motionere. I ekstreme tilfælde et kirurgisk indgreb. Du kan også melde dig ind hos f.eks. vægtvogterne, eller de danske vægtkonsulenter, og følge deres programmer. Begge slankeprogrammer virker, hvis du kan følge dem. Et andet alternativ er madlog, der på meget simpel vis lader dig tælle dine kalorier.

 

Findes der kirurgiske indgreb

Det gør der. En såkaldt ”Gastric Bypass”, hvor man opererer et elastik om mavesækken, så den bliver begrænset i størrelse. Du bliver ganske simpelt ikke i stand til at rumme ret meget mad. Men det er både risikabelt, og du er tvunget til at leve på en bestemt måde, med mange små måltider, resten af dit liv.

 

Findes der medicin til vægttab?

Der findes et væld at slankepiller, som er beregnet på at tabe vægt. Hold dig for din egen skyld til dem der er godkendt i Danmark! Sidste år blev der introduceret en ny pille i Danmark, der hjælper med at skylle fedtet direkte igennem dig. Men der er bivirkninger, den værste er at du mister meget af kontrollen med hvornår du vil af med din afføring.

 

Hvordan holder jeg vægten, når jeg har tabt mig?

Her kommer den helt store udfordring. For det er let at falde i, og stille og roligt blive overvægtig igen. Når man er færdig, har man tendens til først at belønne sig selv, for dernæst at glemme at holde øje med vægten. Det er en farlig kombination.

 

Der findes et par gode tips til at holde vægten stabil:

 

  • Sæt dig en maksimumgrænse for din vægt. Hvis du rammer denne grænse, er du på kur igen til du rammer den ønskede. Dette kaldes mini-yoyo.
  • Hold øje med dit kalorieindtag. Hver dag. Vej dig ind i mellem.
  • Motionér. Bliv ved, for det er sundt, og når først kroppen har tabt sig er det meget lettere at holde vægten med motion.

 

Vægt, vægttab, tabe sig, fedme, slankekur, sundhed, kirurgi, medicin, holder vægten, motion - Hvordan.dk -