Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Screenshot. Hvordan tager man et screenshot?


To måder at tage screenshot på din pc. Du kan enten tage et billede af hele skrivebordet, eller tage et screenshot af et enkelt programvindue.

Det kan være praktisk at kunne tage et screenshot af et computer-program, sit skrivebord, en hjemmeside eller noget helt andet.

 

Hvad trykker man på når man vil  tage et screenshot

For at tage et screenshot på sin computer skal man bruge den knap som hedder Print Screen. Det er ofte på knappen forkortet Prt Sc. Når man har trykket på knappen ligger billedet i udklipsholderen, hvis du bruger Windows. I Linux vil der typisk dukke en dialogboks op, som hjælper dig med at gemme dit screenshot.

 

Hvordan gemmer jeg mit screenshot i Windows

Du kan indsætte (paste) dit screenshot fra udklipsholderen og ind i mange programmer. Hvis du trykker ctrl+v eller højreklikker med musen og trykker indsæt vil du kunne sætte billedet af dit screenshot ind i f.eks. Paint, Photoshop, Word eller Messengers chat-vindue.

 

Når man vil gemme sit screenshot som et billede

Hvis du gerne vil gemme dit screenshot som billede, er det en god ide at sætte kopien af skærmbilledet ind i et grafisk program. Åben f.eks. Paint, Photoshop eller GIMP (gratis open source computer-program til billede- og foto-behandling). Her vil det være fordelagtigt at gemme billedet som 24-bit png, som jpg eller et helt andet format. Jpg-formatet er komprimeret på en måde, så det godt kan gøre udseendet af tekst i dit skærm-dump lidt gnidret. Hvis dit screenshot indeholder meget tekst er png-formatet fordelagtigt, da det holder kanterne på teksten helt skarpe.

 

Hvis du kun vil tage et skærmdump af et enkelt vindue

Et screenshot af et enkelt vindue, f.eks. din browser, kan du tage ved at holde ALT-knappen nede, mens du trykker på Prt Sc-knappen. Det vil blot gemme det aktive vindue i din udklipsholder. Fremgangsmåden er den samme som for screenshots af hele skærmens flade.

 

Snipping tool under Windows Vista

Windows Vista har et særligt værktøj indbygget til at tage screenshots med. For at finde snipping tool skal du trykke på Windows' start-knap og skrive "snippingtool.exe" i søgefeltet. Herefter vil programmet dukke op, så du kan vælge at dobbeltklikke på det.

 

Når programmet er startet hjælper det dig til at tegne rundt om det område på skærmen, som du ønsker et screenshot af. Når du har markeret området som du vil have i dit screenshot kan du gemme det.

 

Hvordan tager man screenshot på Apple Mac?

Hvis du bruger Mac tager man et screenshot ved at trykker tasterne command+shift+3 ned samtidigt.

 

Screenshot på mobiltelefon 

Det er meget forskelligt fra model til model, men du kan læse om at tage screenshot på Samsung Galaxy Nexus / S / SII.

screenshot, computer - Hvordan.dk -