Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan tager man sit taljemål?


Taljemål defineres ved køn og etnicitet. Optimalt taljemål for eks. europæiske og sydamerikanske kvinder er forskelligt. Taljemål tager højde for både kropsbygning og køn.

Taljemålet defineres ved køn og etnisk gruppe. Der er forskel på for eksempel europæiske eller sydamerikanske kvinders optimale taljemål.

 

Taljemålet tager på den måde højde for både kropsbygning og køn i vurderingen af en persons fysiske sundhedstilstand. Højden har ikke som ved beregning af BMI nogen særlig betydning for taljemålet. Det der er vigtigt i vurderingen af taljemålet er ikke hvor meget en person vejer for lidt eller for meget, men hvor meget fedt en person har på kroppen. Her er særligt fedt omkring maven en risikofaktor.

 

Grænser for taljemål - Europa - Kvinder og mænd

 

Kvinder

Mænd 

Normal 

Under 80cm

Under 94cm 

Moderat overvægt

80cm-88cm

94cm-102cm

Svær overvægt

over 88m

over 102cm 

 

Andre risikofaktorer som taljemål hjælper til at indikere

Taljemålet betragtes af eksperter som en af de bedste indikatorer for risiko for hjertekarsygdomme. Højt taljemål er ikke i sig selv udslagsgivende for risikoen, men i sammenhæng med andre risikofaktorer øges risikoen. Det kan f.eks. være forhøjet blodtryk (over 140/90), lavt HDL-kolesterol, højt mål for triglycerid (over 2,0 mmol/l), højt blodsukker (over 6,0 mmol/l).

 

Hvordan måler man sin talje? 

Taljemålet findes helt simpelt ved hjælp af et målebånd. Målebåndet føres rundt om livet. Anbring målebåndet mellem spidsen af hoftebene og det nederste af brystkassen henover navlen. Aflæs derpå dit taljemål.

 

sundhed, taljemål - Hvordan.dk -