Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan undgår man dug på bilens ruder?


Hvordan undgår man at bilruder dugger? 

Vi kender det alle. Bilen er helt dugget til når vi går ind i den, eller bilen dugger til så snart der kommer en smule varme på. Varmeapparatet skal nok få has på det værste, men det tager tid. Her er et par gode tips til at holde bilen fri for dug.

 

Hvordan skabes dug i bilen? 

Duggen er resultatet af væske. Så snart temperaturen i bilen overstiger 0 grader, begynder vandet at fordampe, og dug skabes.

 

Hvor gemmer fugten sig? 

Da dug er en direkte konsekvens af vand eller fugt i bilen, er det vigtigt at starte med at fjerne alle årsager hertil. Og der kan være mange, også mange man ikke tænker over. En af de store syndere er affald. En gammel avis indeholder en del fugt, og kan alene dugge en hel forrude. Der findes ofte årsager til fugt under måtterne i bilen. Der kan også være noget galt med bilen, enten en utæt dør der indeholder små mængder vand, eller et klimaanlæg der er defekt.

 

Hvordan undgår jeg at der skabes dug? 

Start med at gøre bilen ren. Fra top til bund. På grund af den større overflade snavs giver hænger vandet bedre fast der, og bilens ruder dugger lettest på beskidte områder. Fjern alt affald fra bilen. Gamle aviser, papir, sko, tekstiler, CD'er, og alt det andet der i grunden ikke hører til i en bil. Når bilen er tømt, tager du måtterne ud og lader dem tørre, eller bare lufte, i adskillige timer. Der gemmer sig ofte fugt dybt nede i måtten. Støvsug bilen grundigt i alle kroge, også de små rum i døre og bag på forsæderne. Dernæst lufter du bilen grundigt ud, mens alle glatte overfalder tørres af. Hvis du har krak-kort eller andre kort i bilen er det vigtigt du også lader disse tørre. F.eks. på en varm radiator natten over. Papir suger fugt, også selvom de ikke føles våde, kan der hurtigt gemme sig en 10 – 20 cm2 forrude dug i et krakkort. Hvis du slukker bilens A/C eller klimaanlæg 1 – 3 kilometer før destinationen kan dette også være med at til nedsætte duggen. Det er dog afhængigt af anlægget. Prøv dig frem.

 

Hjælpemidler til dug problemer.

Der findes et par gode muligheder for at fjerne fugt fra ruderne. Hvis du er ligeglad med fugt i bilen generelt, og bare ikke gider have det på ruderne, kan du med fordel bruge nano cover og andre anti-dug remedier til bilen. De virker rent faktisk, og hvis du bruger dem på rene overflader vil duggen for det meste sprede sig til andre overfalder, f.eks. instrumentbrættet. Et andet, gratis, tip er, at tørre bilen af med en klud vredet op i sulfo-vand. Altså almindeligt opvaskevand. Det minimerer også duggen på området.

 

Ting at huske

Den klud du tørrer duggen af med, er en direkte årsag til at duggen sidder der igen. Duggen forsvinder ikke bare fordi den forsvinder fra forruden, den flytter sig bare til kluden – for uvenligt at flytte sig tilbage igen når du ikke er der. Hold bilen ren, og luft den ud når det er tørvejr. Husk duggen kommer fra vand og fugt. Vi mennesker afgiver helt naturligt en del af det, så lad være med at svede for meget i bilen.

 

dug, ruder, bil, biler, krak, kort, nano, nanocover - Hvordan.dk -