Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan forebygger man blærebetændelse?


Blærebetændelse er en infektion i urinblæren, som kan være generende eller direkte smertefuld. Forebyggelse og behandling af blærebetændelse kan godt lade sig gøre.

Det kan være både ubehageligt og upraktisk at have blærebetændelse. Blærebetændelse kan svie eller gøre ondt ved vandladning, og skabe problemer med at holde på eller komme helt af med vandet. Særligt kvinder er udsatte og nogen får meget nemt blærebetændelse. Men det kan nu godt lade sig gøre, at forebygge blærebetændelse. Blærebetændelse kan forebygges på flere måder.

 

Tranebær kan forebygge og behandle blærebetændelse

Et godt råd til forebyggelse af blærebetændelse og behandling af begyndende blærebetændelse er at drikke 2-3 glas tranebærjuice daglig. Tranebær indeholder et stof som gør at bakterierne har svært ged at "holde fast" i urinvejene, og derved nå op til blæren og skabe blærebetændelse.

 

Højt væskeindtag hjælper dig til at undgå blærebetændelse

Når man vil undgå blærebetændelse er det vigtigt, at man sørger for at få væske nok. Mange har erfaret at de kan drikke en begyndende blærebetændelse væk. Bakterierne bliver simpelthen skyllet ud med urinen.

 

Kvinder med tørhed i skeden kan supplere med stikpiller (findes både med og uden hormoner) til behandling.

 

Blærebetændelse skyldes i nogle tilfælde dårlige toiletvaner 

En hyppig årsag til blærebetændelse er infektion med bakterier fra tarmsystemet. Det skyldes at kvinders urinrør ligger forholdsvis tæt på endetarmsåbningen. Derfor skal kvinder og piger altid tørre sig fra skridtet og bagud mod endetarmsåbningen. Ikke den anden vej. På den måde undgår man at føre bakterier fra tarmen hen til skedemundingens slimhinde, hvor de kan slå sig ned. En slimhinde kan danne grobund for bakterievækst, og bakterierne kan derfra komme ind i urinrøret og give blærebetændelse. 

 

Kan sex øge risikoen for blærebetændelse?

Ja, desværre. Mange oplever at de får blærebetændelse i perioder med høj seksuel aktivitet. Et godt råd, som minimerer risikoen for blærebetændelse er at gå på toilettet og tisse når man har haft samleje. På den måde skylles eventuelle urenheder, som kan have samlet sig, ud af urinrøret. Derfor kan man også forebygge blærebetændelse, ved at gå på toilettet efter samleje.

blærebetændelse, sex, helse - Hvordan.dk -