Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Dynevask. Hvordan man vasker dyner og puder.


Holdbarheden på dyner og puder forlænges betragteligt, hvis man vasker dyne og pude med jævne mellemrum. Derudover optager dyner en del skidt og snavs, fordi vi bruger så lang tid sammen med dem. Alligevel vasker over halvdelen af danskerne ifølge undersøgelser deres dyne mindre end en gang om året. En stor del af os vasker faktisk aldrig dynen.

 

Vask din dyne - og forlæng holdbarheden 

Man kender nok det, at dun og fjer i dynen med tiden klumper lidt sammen, virker tyndere og holder dårligere på varmen. Alle disse negative egenskaber kan man faktisk rette op på ved at vaske sin dyne engang imellem.

 

Det eneste man skal bruge er en vaskemaskine, vaskepulver eller vaskemiddel uden enzymer og en tørretumbler.

 

Tips til vask af dyner og puder 

  • Tjek dynens syninger før du putter den i vaskemaskinen. En hullet dyne kan hurtigt skabe problemer for vaskemaskinen. 
  • Sørg for at købe et vaskemiddel som er egnet til vask af dyner. Almindeligt vaskemiddel med enzymer ødelægger fjer- og duns egenskaber. 
  • Når dynen er vasket skal den tørretumbles.
  • Tag dunen ud af tørretumbleren engang imellem og ryst den igennem for at sikre mod at fjer og dun klumper sammen.
  • Et almindeligt husråd er at smide en tennisbold ind til dynen. Tennisbolden hjælper med at holde dynen luftig.
  • Når dynen er tør, må man gerne give den en sidste tur i tørretumblerens centrifuge uden varme for at fordele fjer og dun optimalt. 

Hvor tit skal man vaske dyner? 

Man kan roligt vaske sine dyner og puder 2 gange om året. For hyppig vask slider naturligvis på sengetøjet.

 

For at holde dynen i sin bedste form anbefales det at man ikke venter for længe med at vaske puder og dyner, men vasker forholdsvis ofte.

 

Sengelinned og topmadrasser bør vaskes oftere.

 

Temperatur ved vask af dyner og puder med dun 

For at få bugt med husstøvmider og eventuel skimmelsvamp, skal dyner og puder vaskes ved 60°C. Denne temperatur er nok til at slå de levende organismer, der gemmer sig i dynen ihjel.

 

Man må ikke bruge almindeligt vaskepulver når man vasker dundyner 

Dyner og puder indeholder fjer og dun. Det kan være andefjer, andedun, moskusdun og gåsedun. Fælles for dynefuld baseret på fjer og dun er, at de er beskyttet af et fedtlag, som hjælper til at holde på varmen. Dette fedtlag bliver ødelagt, hvis man vasker sin dyne med almindelig vaskemiddel.

 

En forkert dynevask gør at dynen falder sammen og nedsætter det man i fagkredse kalder bæreevnen. Det vil sige evnen til at isolere og holde på varmen.

 

Dynevask er godt mod allergi - husstøvmider

Når dundyner vaskes renses dynefyldet også for husstøvmider. Det er derfor vigtigt at vaske dyner og puder regelmæssigt, for at undgå allergi og særligt hvis man lider af allergi mod husstøvmider.

 

Almindelig vedligeholdelse indebærer også at man lufter dynen regelmæssigt. Husstøvmider elsker varme, fugt og mad. De har optimale betingelser i soveværelset, hvor vi sveder op til en halv liter væske i seng og sengetøj hver dag.

 

Derfor anbefaler man også, at man ikke dækker sine dyner til med f.eks. et sengetæppe. I virkeligheden er det bedst ikke at rede sengen for ordentligt for ikke at lukke fugten inde, men i stedet få luftet dynerne ordentligt igennem og minimere fugt i seng og dyner.

dyner, husråd, vask - Hvordan.dk -