Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Vinterdæk, sommerdæk, helårsdæk. Hvordan håndterer man dækskift?


Hvilke dæk passer til min bil, kan jeg selv skifte vinterdæk til sommerdæk og hvad skal være i orden ved dækskift?

To gange om året skal man finde ud af at skifte dæk, hvis man ikke kører på helårsdæk. Sommerdæk er slidstærke og benzinøkonomiske, mens vinterdæk står langt bedre fast i koldt, vådt og glat vejr. Men der er mange spørgsmål omkring dæk. Hvilke dæk passer til min bil, hvad med fælgstørrelser og hvordan skifter man dæk på bilen?

 

Hvordan finder jeg ud at alt det der med vinterdæk?

I vinterhalvåret er det en rigtig god ide at skifte fra sommerdæk til vinterdæk.

 

Sommerdækkene er hårdere og solidere end vinterdækkene, dette er en fordel når det er varmt. Der bør skiftes til vinterdæk lige før den første nattefrost, typisk skal dæk skiftes i november måned. Vinterdækkene hjælper bilen til at stå fast i glat vejr, og det kan være rigtigt farligt at køre rundt på is og sne med de hårde sommerdæk som får meget dårligt vejgreb i dårligt vejr. Skift først tilbage til sommerdæk, når du er sikker på at frostrisikoen er slut.

 

Hvad er fordelen ved vinterdæk? 

Når det bliver koldt er de blødere vinterdæk bedre til at holde fast mod et evt. glat underlag. De har også et dækmønster der hæmmer udskridning.

 

Skal dæk være på egne fælge?

Det kan som regel godt betale sig at få de nye vinterdæk monteret på deres egne fælge, da montering ofte koster omkring 250 kr pr. dæk. Selve hjulskiftet er ikke nær så dyrt, som at flytte dæk over på nye fælge. Dækskift til nye fælge kræver specialværktøj.

 

Jeg har fået ny bil, kan jeg bruge mine gamle vinterdæk? 

Problemet her er, at når du køber ny bil med samme dækstørrelse, skal du sikre dig at fælgene også passer til den nye bil.

 

Der findes næsten lige så mange fælgstørrelser som der findes biler (ja, overdrivelse fremmer forståelsen). Men altså, husk at sikre dig at dine gamle vinterdæk let kan monteres på din nye bil inden du bestiller tid på værkstedet eller selv har afmonteret de gamle hjul.

 

En opringning til et dækcenter kan afklare det problem på en let måde, så du ikke skal i gang med tommestok og mikrometermåler. Dækcentrene kan let og hurtigt slå netop din bil op i en tabel og fortælle dig om dæk, fælg og bil passer sammen. 

 

Når du selv skifter til vinter- og sommerdæk 

Husk at mærke hjulene med placering når du har taget dem af, da det er vigtigt at de påsættes samme sted igen.

dæk, vinterdæk, sommerdæk, bil - Hvordan.dk -