Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

BabyPlans Folsyre / Folinsyre - 60 tabletter

Hvordan virker graviditetstest?


Der findes flere forskellige slags graviditetstest. Hvordan graviditetstesten er udformet er lidt forskelligt, der er stave, strimler og såkaldte urinbægre. Men grundlæggende er fremgangsmåden for hvordan graviditetstest fungerer den samme.

 

Graviditetstest virker ved at måle et hormon i kroppen

De almindeligt tilgængelige graviditetstest måler mængden af graviditets-hormon i urinen.

 

Der findes meget følsomme graviditetstest, som vil reagere tidligt på tilstedeværelsen af graviditetshormon. På dette tidspunkt er man ikke reelt gravid, da en egentlig graviditet kræver at ægget sætter sig fast på livmodervæggen. Først år ægget sidder fast i livmoderen og dermed kan begynde at vokse taler man om en egentlig graviditet. Derfor kan det godt betale sig at følge den første graviditetstest op nogle dage senere for at være helt sikker på at graviditetstesten ikke blot giver en falsk positiv eler falsk negativ, alt efter resultatet.

 

Som tommelfingerregel siger man at graviditetstest giver et sikkert resultat på det tidspunkt på månenden, hvor man forventer at skulle have fået sin menstruation. Læs mere om hvornår man tager graviditetstest.

 

Graviditetshormon - hvordan opstår HCG?

Graviditetshormon hedder Humant choriongonadotropin eller i daglig tale HCG. HCG dannes hos et befrugtet æg af de celler, som gør at ægget hæfter sig fast til livmoderen og danner moderkagen. Den første lille mængde HCG frigives når den første celledeling går i gang.

 

Graviditetshomonet har en fordoblingstid på 2 dage. Første i 11. uge falder hormonmængden i moderens urin lidt, men hormonet er stadig tilstede i større mængder. Hormonet er altså måleligt helt tidligt i graviditeten og kan ganske sikkert måles med en graviditetstest hos en gravid inden for den første uge efter en udebleven menstruation

 

Test-stregen på graviditetstest måler om man er gravid

En graviditetstest virker ved at vise tilstedeværelsen af graviditetshormonet HCG i den gravides urin.

 

Hormonet opdages ved hjælp af nogle stoffer, som binder sig til forskellige dele af HCG-hormonet. Stofferne virker ved at reagere med HCG-hormonet og med stregerne på graviditetstesten.

 

Når spidsen af graviditetstesten dyppes i urin trækkes urinen op gennem strimlen. Hormonet binder sig til et farvet stof på strimlen. Det farvede stoffet på graviditetstesten trækkes op gennem strimlen sammen med urinen, og når til en teststreg.

 

Har det farvede stof fra graviditetstesten fundet hormonet HCG vil stoffet i graviditetstestens test streg reagere og binde det farvede stof til sig. Derved opnår teststregen farve ved graviditet, fordi farvestoffet bremses og bindes til den streg som påviser graviditet. Hvis der derimod ikke er tilstrækkeligt graviditetshormon, så vil farvestoffet blot fortsætte forbi teststregen.

 

Graviditetstestens sidste streg er en kontrolstreg, som viser at testen har trukket urinen hele vejen fra testens spids og op gennem de to testlinjer. Kontrolstregen på graviditetstesten bør altid opnå farve og viser derved blot at graviditetstesten virker og bør give det korrekte resultat.

 

graviditet, graviditetstest, fertilitet, børn - Hvordan.dk -