Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan får man EU-nummerplader?


EU-nummerplader blev tilgængelige i Danmark i slutningen af 2009. Med en EU-nummerplade på bilen er de gamle ovale klistermærker ikke længere nødvendige ved bilkørsel i andre EU-lande.

Danske EU-nummerplader blev tilgængelige den 12. oktober 2009. Nummerpladerne med EU-symbol ligner de almindelige danske nummerplader, men har landekodeforkortelse, et EU-symbol og en hologramstribe.

 

Fordelen ved EU-nummerplader

Nummerplader med EU-flag er en fælles europæisk standard. Det betyder at man ikke skal køre med det ovale klistermærke med landekode på sin bil, når man kører i andre lande i Europa med en EU-nummerplade på bilen.

 

Særligt når man kører meget i udlandet kan man drage fordel af EU-nummerpladen. Den vil tiltrække sig mindre opmærksomhed end andre nummerplader, da man også i resten af EU kører med EU-nummerplader. Faktisk er Danmark det sidste land i den Europæiske Union som har indført EU-nummerpladen.

 

Skal man have EU-nummerplader på bilen?  

Ved bestilling af nummerplader til bilen sætter man et kryds på anmeldelsesblanketten, om man vil have EU-nummerplader eller de almindelige danske nummerplader uden EU-flag.

 

Alle almindelige nummerplader kan fås som EU-nummerplader. Det gælder dog ikke nordiske grænseplader, knallert-nummerplader og historiske nummerplader til veteranbiler.

 

EU-nummerplade DanmarkHvordan ser EU-nummerplader ud?

EU-nummerplader ligner almindelige danske nummerplader. På EU-nummerpladen er blot tilføjet et EU-flag (blåt med gule stjerner) og landeforkortelsen "DK". EU-nummerpladerne har også en hologramstribe, som er indført på nummerplader over hele EU. Hologramstriben modvirker forfalskninger af nummerplader. Hologramstriben medtages ikke på nummerplader uden EU-mærke.

 

En erstatningsplade følger altid den oprindelige serie (udseende), bl.a. da begge nummerplader skal være ens. Dvs. at hvis man har et sæt nummerplade uden EU symbol, og man bestiller en erstatningsplade, får man en uden EU symbol.

Nedenfor ses et udsnit af et eksempel på de nye EU nummerplader (til personbiler)

 

EU-nummerplader har bestemte bogstavserier

EU-nummerpladeserier starter med AF og derefter AG, AW, BF osv. Der bruges serie-bogstavskombinationer som er helt nye i det danske nummerpladesystem.

 

Hvad koster EU-nummerplader

Der er ikke forskel i prisen på EU-nummerplader og de ældre ikke EU-nummerplader. Hvis man i forvejen har de gamle plader og vil skifte til de nye koster det dog prisen for et nyt sæt nummerplader.

 

Nye nummerplader fås ved registrering hos SKATs motorkontor.

 

EU, nummerplader, bil - Hvordan.dk -