Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan finder jeg den bedste bærbare pc?


Bærbar computer til hjemmet eller til farten. Den bedste bærbare pc til spil eller kontor, eller den mest portable bærbare pc? Netbook eller Ultrabook? Hvad skal man vælge?

Når man skal vægle en bærbar pc er der flere ting at tage højde for. For det første skal man finde ud af om det er en bærbar computer, man skal bruge som hjemme-pc, eller om den skal være til at tage med rundt i en computer-taske eller endog i en dametaske.

 

Bærbar pc til hjemmet

Hvis den bærbare pc primært skal bruges som hjemmecomputer, kan det godt betale sig at finde en bærbar computer med en stor skærm. F.eks. 17 tommer i diameter. De store bærbare har typisk plads til et tastatur i "full size", det vil sige at alle taster sidder nogenlunde hvor de plejer. Tit har computerne også et numerisk tastatur. En stor skærm på den bærbare pc er bedst at have, hvis den skal bruges i hjemmet. Man har mere plads på sin computers skrivebord, og det er lettere at læse hjemmesider med videre. Skærmen er den primære forskel på kravene til en hjemme-bærbar og en bærbar til at tage med.

 

Bærbar computer til at tage med - netbook eller ultrabook

Hvis man har behov for at tage sin bærbare computer med på kontoret, på studiet eller ud i byen, så er det vigtigt at den ikke er for tung. En stor computer bæres bedst i en rygsæk med et rum til computeren. En skuldertaske er mere behagelig hvis den bærbare pc ikke er for stor.

 

Så her er kompromiset typisk at den bærbare computer får en mindre skærm. Typisk mellem 12 tommer og 15,6 tommer i diameter fra hjørne til hjørne. Hvis man gerne vil have en helt lille pc, kan man også lede efter de såkaldte netbook computere, som er helt små og meget lette bærbare computere. En netbook har en skærm på 8-10 tommer i diameter. Netbooks er dog ved at blive overhalet indenom af både tablets og de mere kraftfulde, men stadig meget lette ultrabooks.

 

De nyeste spiller på bærbar pc-fronten er den såkaldte Ultrabook. Ultrabooks er kraftfulde pc'er i et lille ultrabærbart format. En ultrabook er ofte udstyret med 11"-13.3" skærme, men med processorkraft og hardware som i de bedste pc'er. Ultrabooks er blevet billigere over det seneste år, og de udgør utvivlsomt det optimale kompromis mellem lette stilfulde computere og ydelse. Apple Airbook startede trenden, men i dag er der ingen tvivl om at andre producenter er fint med. Både Asus Zenbook og Vivobook-serier samt Lenovos maskiner med touchskærm er vindere i segmentet. Det er tynde, pæne og lette maskiner med høj ydelse. Hvis du vælger en Windows 8 pc er det et must at købe en bærbar med berøringsølsom skærm (touch screen).

 

Krav til en bærbar computer - hvilken bærbar skal jeg vælge?

De fleste bærbare computere på markedet i dag er forholdsvis stærke. Man skal så vidt muligt undgå budget-processorerne som ofte hedder Celeron eller Sempron. Det er de svageste hjerner på markedet. Undtagelsen er hvis man er ude efter en netbook, som kun skal bruges til mails, tekstbehandling og surf på nettet. Her kan det være en fordel at få en lille pc med f.eks. en strømbesparende Intel Atom-processor.

 

Følgende huskeseddel med tekniske specifikationer er god at have med i byen, når man er ude for at shoppe bærbar pc (ikke netbook):

 

 Basale krav til den bærbare pc

Processor

Intel Core i3, i5, i7 eller AMD A4, A6, A8, A10

RAM (Hukommelse)

Mindst 3GB, gerne 4GB eller mere

Grafikkort til 3dspil

Nvidia Geforce eller ATI Radeon

Integreret grafikkort

hvis 3d-spil ikke er nødvendigt

Intel GMA eller AMD Vision

 

 

Bærbar pc - tilslutningsmuligheder og yderligere hardware

Alle bærbare computere i dag har indbygget trådløst netværk, og oftest også almindeligt netværksstik. Gammeldags diskettedrev finder man ikke længere. Derudover har alle bærbare USB-stik til fotoapparater, mus og andet.

 

Hvis man har behov for Firewire (typisk filmkamera) eller Bluetooth (trådløs forbindelse til mobiltelefoner, headsets og andet) skal man sikre sig at den bærbare computer har disse. De fleste PC'er har Firewire, men ikke alle har Bluetooth indbygget.

 

Tilslutning af ekstern computerskærm eller fladskærms-TV

Derudover er det vigtigt at tjekke om den bærbare computer har en digital eller analog video-udgang til eksterne skærme. Den digitale standard til computer monitors hedder DVI. Her kan den nyere standard HDMI også bruges. HDMI giver også mulighed for at slutte computeren til nyere fladskærms-tv. En analog udgang hedder RGB og er en standard som er hastigt på retur fra markedet. Typisk understøtter DVI også analoge skærme, så det kan altid betale sig at kigge efter en bærbar pc med DVI eller HDMI-udgang til skærm. Enkelte bærbare computere understøtter også et format som hedder DisplayPort.

computer, bærbar, pc - Hvordan.dk -