Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan virker GPS?


Hvordan virker GPS?

Har du nogensinde undret dig over hvordan en GPS virker? De fleste kender GPS fra bilen, men efterhånden også fra andre håndholdte elektroniske gadgets.

 

GPS er signaler fra rummet

GPS, Globalt Positionerings System, er kort fortalt en lille computer, der kan sende data til en satellit. Satelliten svarer tilbage, med positionen på GPS enheden, der så opdaterer sit interne kort, og viser dig vej.

 

I starten var GPS udelukkende tænkt som en militær teknologi. GPS-teknologien drives af det amerikanske forsvarsministerium og GPS-modtagere er de seneste år blevet hvermandseje. Først blev den brugt på skibe, men GPS er efterhånden meget udbredt i både bilers navigationsanlæg, i mobiltelefoner og i PDA's.

 

Nå, men hvordan virker GPS så egentlig?

GPS animationGPS eller på engelsk Global Positioning System består af flere samspillende dele. Satelitter i rummet og modtagere på jorden.

 

Satelliterne i GPS-systemet

Grundlaget i systemet er de 24 GPS-satellitter, der kredser i en radius af 20.000 km over Jorden. Hver satellit er 12 timer om at rejse i en komplet cirkel rundt om Jorden. For at sikre, at sattelitterne kan spores overalt på jordens overflade, er satellitterne inddelt i seks grupper af fire. Hver gruppe er følger en fastlagt bane, som er forskellig fra de andre gruppers. Det skaber seks baner, som omslutter jorden og gør det muligt at se et antal GPS-sattelitter uanset hvor man befinder sig på kloden.

 

GPS-modtagere på jorden

På jorden bruger man en gps-modtager med en retningsuafhængig antenne. Modtageren kan adskille signalerne i forskellige kanaler, som angiver bestemte satellitter og deres frekvenser på et givet tidspunkt. Når signalerne er isolerede, kan de afkodes. Med disse oplysninger kan modtageren bestemme sin placering (længdegrad, breddegrad og højde).

 

gps, biler, elektronik - Hvordan.dk -