Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan laver man guf til is? Opskrift


Guf smager fantastisk på en vaffelis. Få opskrift på hvordan man laver guf her. Guf til is er nemt at lave.

Der er ikke noget som en god jysk vaffel-is med guf. De fleste københavnere er vant til at man kun får flødeskum på sin is, men andre steder i landet kan man som regel også få guf.

 

Guf er grundlæggende blot piskede æggehvider med sukker. Guf til is har en luftig sød konsistens og guffen kan gives smag af forskellige frugter. Den mest almindelige smagsvariant er lyserød guf med jordbærsmag. 

 

Opskrift på guf til is (eller guf til koldskål) 

Det tager godt et kvarters tid at lave, men det er nødvendigt for at opskriften på guf giver den helt rigtige smag og konsistens. Basis for en hvid guf til en god flok is laves af:

 

  • 150 gram pasteuriseret æggehvide (cirka 3 bægre)
  • 300 gram sukker
  • 1 deciliter vand

 

Start med at hælde sukker og vand i en gryde. Det varmes op ved moderat varme og skal op at koge i 2 minutter. Når den flydende sukkerlage bliver klar, men svagt gylden i kanten er den færdig.

 

Mens sukkerlagen varmer piskes æggehviderne let.

 

Den helt varme sukkerlage hældes langsomt i æggehviderne, mens der piskes med medium hastighed med elpisker. Pas på, sukkerlagen er cirka 130 grader varm.

 

Nu piskes æggehvider og sukkerlage i 15 minutter ved medium hastighed på elpiskeren. Guffen skal være så luftig og fast at den kan holde sig selv. Så løber guffen ikke ned ad isen.

 

Den basale hvide søde guf smager ikke bare fantastisk ovenpå is, men passer også vældig godt til en god gang koldskål eller endda som fyld i hjemmelavede flødeboller. 

 

Lyserød guf til vaffelis 

Hvis du gerne vil lave den lyserøde version af guf, skal du tilsætte jordbærsaft. Du kan også prøve luksus-guf med hele jordbær og hindbær (her skal man lige sikre sig at ungerne ikke synes at guffen skal være helt glat, som de er vant til). Eventuelt kan farven peppes op med rød frugtfarve.

 

Mindre mængder guf 

Principielt kan man aldrig få for meget guf, men hvis du vil lave lidt mindre kan opskriften ovenover godt halveres. Det er dog svært at lave mindre positioner sukkerlage end det.

 

Eddike kan gøre din isguf lidt fastere

Hvis guffen er pisket i 15 minutter holder den sig flot og kan bruges med det samme.

 

Skal den holde lidt længere er der et lille tip, som nogen bruger. Hvis man tilsætter en lille bitte smule eddike, cirka en halv teskefuld, kan man give guffen en anelse længere holdbarhed. Bare rolig den bliver ikke sur, men får blot en lidt bredere smag af eddiken. Det er dog vigtigt ikke at overdosere.

 

Så er det sommer!

guf, opskrift, is, dessert - Hvordan.dk -