Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan fylder jeg motorolie på bilen, hvilken motorolie skal jeg vælge


Hvordan fylder jeg motorolie på bilen?

Det burde være så let, at fylde olie på en bil. Olieskift er faktisk en obligatorisk del af undervisningen, når man tager kørekort. Men der er altid et par ting der driller os, der ikke har helt styr på det der med bilen. Men det er vigtigt med god bilpleje, hvis bilen skal starte hver gang.Her er skift af motorolie en af de store dyder.

 

Hvornår skal jeg fylde olie på min bil?

Inden lampen lyser. Det er ganske simpelt, når olie-lampen lyser, er skaden allerede i gang. Det er for sent at skifte motorolie når den lyser, og så gælder det om at få olien på i en fart. Selvom lampen går ud når du har kørt lidt, er det stadig med at få motorolie på. Når motorolien bliver varm udvider den sig, men ikke nok. Du bør i stedet tjekke olien ind i mellem. Oliestanden skal i kold tilstand være mellem de 2 streger på det flade stykke, for enden af målepinden.

 

Træk målepinden op, tør den af med papiret, og sæt den i igen. Når du trækker den op anden gang, kan du se olieniveauet. Afstanden mellem de 2 streger er typisk 1 liter. Fyld gerne motorolie på af flere omgange, men lad være med at fylde for meget motorolie på.

 

Hvordan fylder jeg motorolie på?

Det er ret simpelt. En kort forklaring om olieskift helt fra bunden.

  1. Sørg for at have noget papir ved hånden, og gerne en tragt, ud over olien.
  2. Åbn kølerhjelmen. Der sidder sandsynligvis et lille håndtag i førersiden, enten omrking sædet, eller mere sandsynligt ned i mod pedalerne i venstre side. Kølerhjelmen vil hæve sig lidt, og kan enten løftes direkte, eller ved at påvirke et lille håndtag under kølerhjelemens midte.
  3. Motorolien skal i det korrekte hul. Der er et billede af en lille kande der drypper på skruelåget. Hæld olien i, gerne med en tragt. Skru låget ordentligt fast igen.

 

Hvilken motorolie skal jeg vælge?

Valget af motorolie er vigtigt for bilen. Den forkerte olie kan slide motoren, og på sigt kan bilen gå i stykker, eller brændstofforbruget øges drastisk i en dårligt smurt motor. Der er forskel på olie. Den billige er ikke lige så god som den dyre, men forskellen kan være svær at vurdere, men de dyre mærker som f.eks. Castrol, er bare bedre. De indeholder addiktiver, der øger oliens kvalitet og holdbarhed. Det er ikke god bilpleje at køre med billig olie, men hvis det er en gammel bil, eller en bil der tit får skiftet olien, er det mindre vigtigt. Nyere biler kører længere mellem service, og kræver derfor mere af olien. Tallene angiver oliens ”viskositet”, altså hvor tyk den er, og ved hvilke temperaturer.

 

Der er 2 måder at finde ud af hvilken olie din bil benytter. I bilens manual vil oliespecifikationerne fremgå tydeligt. Har du ikke manualen, angives det typisk på bilproducentens hjemmeside, eller på en af de mange sider på nettet der sælger motorolie. De vil typisk have et tabeller over bilmærker og anbefalet motorolie.

biler, motor, olie - Hvordan.dk -