Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan får man pas? Hvordan fornyer man sit pas?


Man skal have et pas med, når man rejser til udlandet.

 

Hvornår skal man bruge pas? Pas på rejser til udlandet 

Der er ikke længere paskontrol mellem landegrænserne i EU, men man skal alligevel altid medbringe pas når man rejser i EU-lande. Man skal også tage pas med når man rejser til lande i resten verden. Det er ikke afgørende hvordan man rejser til andre lande. Reglerne er de samme uanset om man rejser med fly, rejser med bus, rejser med bil, med tog eller rejser med andre transportmidler.

 

Det er tilladt at rejse i Norden uden pas (Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark). Dog skal man medbringe anden form for identifikation.

 

Hvis man vil rejse fra Danmark til lande udenfor Norden, så skal man altid have sit pas med.

 

Er det første gang du skal have pas? 

Hvis du ikke har haft pas før, skal du møde personligt op på paskontoret og ansøge om at få et pas.

 

Man skal medbringe en udfyldt ansøgningsblanket, billedlegitimation (om muligt), original dåbsattest, navneattest eller fødselsattest, sygesikringsbevis og et pasfoto. Ydermere skal du have dokumentation for dit navn, hvis du for nyligt har skiftet navn eller er blevet gift.

 

Det kan tage op til 14 dage fra bestilling af pas, til det kan leveres. Det er en god idé at få lavet et pas i god tid før man skal bruge passet.

 

Hvad et indeholder et pas? 

Et pas indeholder et vellignende foto og en række personlige oplysninger. 

 

Passet indeholder såkaldte biometriske data på en elektronisk chip, som er de samme data som er trykt i passet. Der er indbygget en chip i de nye pas, som gør det nemt at aflæse pasbillede og personlige oplysninger. Udover at passet kan aflæses elektronisk hjælper det biometriske pas til gøre det svært at forfalske pas.

 

En af de væsentligste ændringer fra de gamle til de nye pas er kravene til pasfotoet.

 

Nye krav til pasbilleder - pasfoto

Pasbilleder skal ikke længere tages med siden til. Det er blevet et krav, at man kan se begge ører på pasbilledet. Billedet skal være taget lige forfra og være egnet til at blive scannet elektronisk. Formatet skal være 35mm i bredden og 45mm i højden. I billedet skal hovedet fylde mellem 30mm og 36mm fra hagespids til hårtop.

 

Det er valgfrit om billedet til et pas er i farve eller i sort/hvid. Pasfotoet skal være et portrætbillede med kun en person på billedet. Baggrunden skal være ensfarvet i en lys tone, f.eks. grå eller blå. Belysningen på billedet skal være jævn og må ikke lave mørke skygger i ansigtet eller på baggrunden. Personer med lyst hår eller lyst tøj, skal have en baggrund som danner en skarp kontrast. Farverne i billedet skal være naturlige og pasbilledet skal være skarpt.

 

Det er ikke tilladt at have ansigtet dækket af nogen form for hovedbeklædning på pas-billedet. Tørklæde kan tillades af religiøse grunde, men det må ikke dække pande, hageparti eller kindben. Hele ansigtet skal kunne ses. Hat og kasket er ikke tilladt, ligesom et brillestel ikke må dække for øjnene, og briller skal være uden tone eller reflekser på pasbilledet. 

 

Det er rigtigt mange krav at holde sig for øje, når man skal tage et billede til pas. Billedet bliver målt nøjagtigt på paskontoret og de er meget strenge med at kravene bliver overholdt til punkt og prikke. Derfor kan det som regel godt betale sig, at få pasbilledet taget af en professionel.

 

Kravene til pasbilleder gælder også for billeder af børn.

 

Fornyelse af pas - Hvor længe gælder et pas 

Man får besked om at man skal have fornyet sit pas nogle måneder før at passet udløber. Derfor behøver man normalt ikke bekymre sig om, at holde øje med hvornår et pas udløber. Man må ikke tage på rejse over en landegrænse udenfor Norden uden at have site rejsepas med. For voksne gælder et pas i 10 år. Når man skal have fornyet pas, skal man rette henvendelse til kommunen. Pasfornyelsen foregår på kommunens paskontor.

 

Hvis man har mistet sit pas, skal det meldes til kommunen, før man kan bestille et nyt pas. Man har også ret til et nyt pas ved navneændring. Dog skal man stadig betale for at få det nye pas.

 

Når man skal have fornyelse af pas, skal man medbringe sit gamle pas, legitimation og et vellignende pasfoto. Hvis man har mistet sit pas, skal man medbringe original dåbsattest eller navneattest til fornyelse af passet.

 

Pas til børn, der skal med på rejsen

Børn optages ikke længere i deres forældres pas. Derfor skal alle børn have udstedt et pas, hvis familien skal ud at rejse.

 

Børn under 2 år får et pas, som gælder i 2 år fra udstedelsen. Børn fra 2 år og op til 18 år får et pas, som gælder i 5 år fra udstedelsen.

 

Pasfornyelse ved rejser til USA

Der er særlige regler for pas, når man skal besøge USA. I USA er det nemlig et krav, at man har et såkaldt biometrisk pas med en elektronisk sikkerhedschip.

 

Derfor er det nødvendigt med en pas fornyelse, hvis man har et pas af den gamle type og vil rejse til USA.


Pas-priser - Hvad koster et pas?

Et nyt pas koster 600 kroner for voksne, 115 kroner før børn og unge under 18 år, og 350 kroner for voksne over 65 år.

 

Man betaler for passet når man afleverer sin ansøgning om pas og ved fornyelse af pas.

 

Hvor får man pas når man skal på rejse til udlandet?

Læs hvordan finder man paskontoret.

Læs om billige flybilletter til rejsen.

pas, rejser - Hvordan.dk -