Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan laver man et blødkogt æg?


Blødkogt æg på flere måder. Man kan tilberede blødkogt æg med eller uden forvarmet vand. Kogetid er forskellig.

Hvordan koger jeg et blødkogt æg?

Blødkogte æg er nemme at lave. Et blødkogt æg spises som regel med en ske, og med salt til.

 

Blødkogte æg i forvarmet gryde

Bring en en grydefuld vand i kog. Vandet skal lige kunne dække æggene. For at undgå at æggene revner kan man komme 1 spiseskefuld salt i vandet. Skru ned for komfuret, og put æggene i et efter et, med en ske. Lad æggene småkoge i 4 - 5 minutter, alt efter størrelse. Til sidst sætter du æggene i koldt vand et minut.

 

Blødkogte æg uden forvarmning

Fyld koldt vand i en gryde. Vandet skal blot kunne dække æggene. Kom 1 spk. salt i vandet, for at undgå at de revner. Kom æggene i. Det er bedst at bunden er Blødkogt æg dækket med æg, så de ikke kan rykke sig for meget. Sæt blusset til høj varme, og kom låg på gryden. Når æggene koger, sluk for varmen, og lad dem stå 7 - 8 minutter, alt efter størrelse. Kogetiden forøges med 10 sekunder for hvert ekstra æg.

 

Efter kogning sætter du æggene i koldt vand et minuts tid.  Salmonella overlever ikke mere end maksimalt et par minutter på temperaturer over 70ºC. Der er risiko for at blødkogte æg kan indeholde salmonella, men fødevarestyrelsen betragter risikoen for at pådrage sig en infektion som "ringe".

 

Andre måder at tilberede æg

Blødkogte æg spiser man som regel til morgenmaden. De fleste ved hvordan man laver et hårdkogt æg, men har du prøvet at bage æg i ovnen?

mad, æg - Hvordan.dk -