Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan bliver man borgerligt viet?


Borgelig vielse. Gift på Rådhuset. Hvordan bliver vi gift, når vi ikke vil giftes i kirken.

Når du gerne vil indgå giftemål på Rådhuset, ligger det ikke altid lige for hvor man skal henvende sig.

 

Hvordan bliver jeg borgerligt gift?

Når man gerne vil have en borgerlig vielse, skal man rette henvendelse til sit kommunekontor. Her skal I udfylde en ægteskabserklæring. I København kan den den hentes i et af byens Borgerservicecentre, eller som i mange andre kommuner hentes direkte fra kommunens hjemmeside.

 

De fleste steder skal ægteskabserklæringen blot indendes til rådhuset. I København skal den dog indsendes direkte til Kultur- og Fritidsforvaltningen, dog undtaget hvis I skal giftes på et andet rådhus, i udlandet eller i en kirke - så skal ægteskabserklæringen blot afleveres hos borgerservice.

 

Vi vil gerne giftes på et andet rådhus end vores eget

Hvis I gerne vil giftes på et andet Rådhus (eller have en kirkelig vielse), skal I bruge en prøvelsesattest. Prøvelsesattesten bliver udstedt på baggrund af oplysningerne i ægteskabserklæringen og jeres personlige dokumenter. Prøvelsesattesten er gyldig i 4 måneder. Attesten afleverer I på det rådhus eller i den kirke, hvor I vil giftes.

 

Vielse i udlandet

Hvis I vælger at blive gift i udlandet, udsteder kommunen en ægteskabsattest, som I skal give til den myndighed, der skal vie jer i det pågældende land. En ægteskabsattesten er gyldig i 4 måneder fra udstedelsen. 

 

Hvad koster det at blive gift på rådhuset?

Hvis brud eller gom er dansker koster det ikke noget at blive gift på rådhuset. Det er simpelthen gratis. Hvis turister eller andre ønsker at blive gift på et dansk rådhus koster det 500 kroner. Så det er jo rørende billigt.

 

Hvornår kan man blive gift på rådhuset?

Der er åbent på rådhuset hver lørdag. Det er et lovkrav, at alle kommuner skal have åbent for borgerligt bryllup om lørdagen fra 9-12, og det bliver efterlevet alle steder. I kan aftale med kommunen eller rådhuset, hvornår I ønsker at blive gift.

 

Udover lørdags-vielsen tilbyder mange kommuner vielse på andre ugedage, da de så vidt muligt skal efterkomme brudeparrets ønsker om vielsestidspunkt. Det kan være delt op på forskellige kommunale vielsesadresser, fordi mange kommuner, stadig benytter de gamle, ofte traditionsrige, vielsessteder som blev etableret før de seneste kommunesammenlægninger. I mange kommuner foregår mange vielser også om fredagen.

 

Jeg vil gerne giftes i kirke

Hvis du gerne vil have en kirkelig vielse, kan du læse om hvordan man bliver gift i kirken.

bryllup, vielse - Hvordan.dk -